torsdag den 11. oktober 2018

Bogforums blogger-event

Reklame for Bogforum
Mandag d. 8. oktober bød selveste Bogforum på solid opvarmning, før det hele går løs i Bella Centeret d. 26. til 28. oktober. De inviterede til et bogblogger-event i intet mindre end the Library Bar (i øvrigt den eneste form for bar, der lyder lokkende på mig) på AC Hotel Bella Sky Copenhagen.

Library Bar på AC Hotel Bella Sky Copenhagen
Til arrangementet fik vi lov at lytte til tre aktuelle forfattere, Merete Pryds Helle, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Sara Blædel, som blandt andet fortalte om deres seneste udgivelser og besvarede vores mange nysgerrige spørgsmål.


Lette snacks og "mini"-sandwiches
Forinden havde vi fået at vide, at vi gjorde klogt i at spise hjemmefra, da traktementet ville bestå af lette snacks i form af mini-kager og mini-sandwiches, og jeg er simpelthen så glad for, at jeg har lært at ignorere den slags, for der er sædvanligvis mad nok til at mætte en fuldvoksen mand og så sandelig også en halvanden meter høj bognørd (haha, der troede I nok lige, at jeg kun er halvanden meter høj. Det er jeg naturligvis ikke. Jeg er 156).

















Merete Pryds Helle


Merete Pryds Helle var første kvinde i fokus, fordi hun måtte haste videre til et andet arrangement. Hun fortalte selvfølgelig om sin seneste roman, men på Martins (fra Litteraturlinjer) opfordring fortalte hun også en masse om sin skriveproces og om at kæmpe for at få stilhed oppe i hovedet. Hun kan ikke arbejde med musik eller snak i baggrunden, og behovet for total ro betyder også, at hendes mand forlader deres hjem kl. 7 og kommer hjem igen kl. 19. Om at skrive sagde hun:


At skrive er som at kravle helt ind i en konkylie


En anden måde Merete Pryds Helle sikrer, at hovedet kan følge med er, at skrive i hånden, og først når hun har fyldt to notesbøger, påbegynder hun renskrivningen på computer. Alligevel ender hun som oftest med at omskrive 4-5 gange, hvor hendes udkast sendes frem og tilbage mellem hende og hendes redaktør (som faktisk var med i Børn af bøger her), og omtrent 150 sider frasorteres. Hun fortalte også, at når hun har brug for en pause, så spiller hun ofte Wood Puzzle på sin telefon (en slags Tetris med træbjælker).
Merete Pryds Helle talte også om, hvordan hun ser en tendens til, at forfattere kan sige meget mere i dag og ikke er nær så bange ved at stå ved deres virkelighed. Personligt bruger hun selv autofiktion, så hun kan komme helt tæt på det svære, men hver eneste karakter er en del af hende, for som hun sagde:
De er alle sammen mig


Hun sluttede af med at fortælle, at hun lige nu arbejder på at skrive Henrik Ibsens “Et dukkehjem” om til en roman som en del af det nordiske litterære samarbejde NOR. Den kan vi se frem til i marts 2019.



Anne-Cathrine Riebnitzsky
Da Merete Pryds Helle var hastet afsted, fik vi alle lidt mad på tallerkenerne, og Anne-Cathrine Riebnitzsky underholdt gladeligt imens, vi spiste. Hun fortalte blandt andet, at hun har vidst, hun ville skrive, siden hun var 15 år og havde en helt fantastisk litteraturlærer, som præsenterede hende for en lang række forfattere og deres univers. Hun fortalte også, at hun i snit bruger 2 - 2,5 år på en bog, som hun i den tid skriver på 2 timer dagligt, og at skriveprocessen for hende er som et puslespil, der langsomt samles, fordi der ingen kronologi er i hendes tanker.
Den 10. okt. udkommer hendes seneste roman, “Smaragdsliberen”, som faktisk er den første bog, hun nogensinde selv har læst forinden udgivelsen. Bogen handler om en jødisk smaragdsliber, Pierre Levy, som dør af et hjertestop, men på mirakuløs vis vender tilbage til livet. Ved sin tilbagevenden påbegynder han sit livs mesterværk, nemlig slibningen af en stor og smuk smaragd.
Efter at have præsenteret sin bog fortalte hun også, at hun faktisk har været fascineret af smaragder lige siden hun som lille pige så dronningen på tv, og at hun i forbindelse med sin research til bogen prøvede at slibe en sten (dog ikke en smaragd, de er vist lige en anelse værdifulde til at lade en amatør prøve kræfter).


Sara Blædel
Sara Blædel blev aftenens sidste fortæller, og desværre måtte jeg haste afsted for at nå mit tog, før hun blev færdig med at fortælle. Hun fortalte om sin serie om Ilka og selvfølgelig om tredje og sidste bind, “Den tredje søster”, som udkommer d. 6. november. Hun beskrev hvor forløsende det er at færdiggøre en trilogi, og sammenlignede det med løse ender, der omsider kan samles i en ring. Ideen til trilogien opstod, da Sara Blædel mistede sine forældre med kun tre dages mellemrum, og i al sorg og kaos blev hun heldigvis mødt af en forstående og empatisk bedemand (som trods hvervets navnet var en kvinde). Mødet med denne kvinde blev inspirationen til fortællingen om Bedemandens datter. I seriens sidste bind får afsløringer Ilka til at lukke bedemandsforretningen og køre sydpå i sin søgen efter svar. Hun leder efter sandheden om sin far – den mand, der forlod hende, da hun var syv år.



Mere nåede jeg ikke, men de tre forfattere kan jo heldigvis opleves igen til Bogforum, som I selvfølgelig allerede ved finder sted d. 26.-28. okt. i Bella Center Copenhagen.


Vi ses til Bogforum!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar