onsdag den 27. maj 2020

Boganmeldelse: Frankenstine af Lars Kramhøft og Jam Aden

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar fra forlaget. Pssst. Hvis du tænker: "Er det virkelig en nugget, hun tygger på?" - Så er svaret ja. Men hvis du vil vide hvorfor, så må du læse bogen. GO!





































Titel: Frankenstine
Forfattere: Lars Kramhøft og Jam Aden
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 85
Forlag: Cobolt

Hvordan skabes et menneske? Hvordan skabes identitet? Og hvordan skabes køn? I Frankenstine får vi næsten svar på alle disse spørgsmål, når vi møder Stine, som blev skabt af en gal videnskabsmand.

Stine slipper fri af sine lænker, da hen er i teenagealderen og havner på en skole, hvor hen bliver veninder med outsideren. En gruppe piger hersker over skolen, og de sørger for at alle elever placeres i kasser med klare definitioner for, hvem de er og hvilke privilegier de har. Stine og den nye veninde passer ikke ind: De går i det forkerte tøj, har det forkerte hår (ååååh, hvor har jeg lyst til at skrive ”og så er hun genert”, men det er de ikke!), den forkerte make-up osv. osv. De bliver kaldt freaks og lebber af de piger, der har gjort det til deres opgave at skabe et minidiktatur på folkeskolen. Men Stine er ligeglad.
Stine er ikke-binær (betegnelsen når man ikke identificerer sig som mand eller kvinde, kaldes også ofte flydende identitet), og hen iklæder sig det tøj, der føles godt og lader sig ikke kue af sociale konventioner.
Hun er en menneskeskabt konstruktion, og måske er det netop årsagen til, at hun kan se lige igennem alle de illusioner og sandheder der hersker om kønnenes ”natur”.
Jeg anbefaler den til den refleksive 12-årige og til udskolingselever (13-16). Den er desuden oplagt til et undervisningsforløb i udskolingen, hvor man med fordel kan inddrage den klassiske Frankenstein under emnerne konstruktion, køn, genre (gysergenre, graphic novel) og meget, meget mere. Bagest i bogen findes en fin introduktion til køn og kønsneutrale pronominer.



mandag den 18. maj 2020

Boganmeldelse: Der går min klasselærer af Jacob Skyggebjerg

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar fra forlaget.
Titel: Der går min klasselærer
Forfatter: Jacob Skyggebjerg
Udgivelsesår: 2020
Sideantal: 265
Forlag: Gladiator

Jacob Skyggebjerg er en eminent prosaist, og han tvinger læseren til at tage alle sanser i brug, når der dufter af skolepigeparfume og brændt motor, når det smager af doven øl og kebab og - mest af alt – når bassen pumper derudaf med 666, DJ Alligator, Barcode Brothers og Gigi D'Agostino.

Mellem Vejle og Horsens ligger den lille by Løsning. Markerne er mange, det samme er traktorerne. Grusgraven og Daka-fabrikken er byens kerne. De gamle går i træsko og lytter til Creedence Clearwater Revival, mens de unge ifører sig buffalo-sko og skruer op for technomusik og eurodance. Generationerne mødes på byens skole, når den ene generation forbereder den anden til livet og til afgangseksaminerne. Og hvert år til byfesten forenes de i ølteltet, når det fyldes med god stemning, øl og musik. Vi befinder os i år 2000.
Skolelæreren Erling er midt i en krise. Han har fået øjnene op for niendeklasseseleven Mira, som får hans tanker til at vandre og hjerte (og lem) til at banke. Til sammenligning vækker hans egen hustru, Irma, mest af alt afsky i ham, og når hans puls stiger med hende i rummet, skyldes det vrede og irritation. Deres forhold blev tilfældigt indledt på lærerseminariet med hendes interesse og hans accept eller overgivelse. Og siden har hun sørget for, at han ser præsentabel ud og får varme måltider, og sammen har de opbygget et langt forhold på disrespekt, foragt og afsky.
Irma er også lærer i niendeklasse. Skolen har selvfølgelig en antimobbestrategi, som hun forsøger at håndhæve. Det kræver lidt, for i klassen går Stig, som er hele skolens mobbeoffer. Og skolens populære bad boy, Kasper Nielsen, går altid forrest, når hierarkiet endnu engang skal fæstnes. Det ville være så nemt at positionere sig selv som den friske lærer, der er med på lidt sjov, hvis man ikke altid skulle forsvare det skvat, som ikke er er i stand til at forsvare sig selv.
Der går min klasselærer er et portræt af to generationer og en komplet skildring af en genkendelig tid for ethvert 80’er-barn. Alle skoler havde en Kasper Nielsen, og desværre havde de fleste nok også en Stig, som måtte lade sig underkaste for fællesskabet og de stærkestes vilje. Jacob Skyggebjerg er en eminent prosaist, og han tvinger læseren til at tage alle sanser i brug, når der dufter af skolepigeparfume og brændt motor, når det smager af doven øl og kebab og - mest af alt – når bassen pumper derudaf med 666, DJ Alligator, Barcode Brothers og Gigi D'Agostino. Musikken, beklædningen og transportmidlerne er redskaber, der sikrer læserens forståelse af stemningen i rummet og tempoet på begivenheden. Den unge generations fart står i stærk kontrast til den søvnige by, som Erling og Irma synes at være indbegrebet af.



Pssst … gad vide om forfatteren har lagt tanker i de kvindelige hovedrollers navne, Mira og Irma. De to fungerer som et anagram af hinanden, og måske er det ikke helt tilfældigt? Måske vil Mira opdage, når hun når sine 50’ere, at hun er blevet en Irma, og måske var Irma en Mira, da hun selv gik i niendeklasse. Eller måske forsøger Jacob Skyggebjerg blot at drille en gammel dansklærer, som så frygteligt genre vil finde skjulte skatte og symboler i alle tekster. Læs den og bedøm selv. 😅


onsdag den 13. maj 2020

Boganmeldelse: Livet – illustreret af Lisa Aisato

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Livet – illustreret
Forfatter: Lisa Aisato

Udgivelsesår: 2020

Sideantal: 190

Forlag: Straarup & Co.

 

Lisa Aisato er kunstner i ordets oprindelige forstand – en skaber med guddommelige evner. Hun skaber latter og gråd med sine illustrationer og med få rammende ord, lykkes det hende at vække barndomsminder og genkendelse hos sin læser. Livet – illustreret er noget af det smukkeste og mest livsbekræftende, jeg har læst og set om livets faser.

 

Jeg har læst i den her bog i flere måneder nu, og jeg føler stadig ikke, at jeg er færdig med den. Den bliver ved med at kalde mig tilbage, selvom jeg har læst hvert et lille ord – dem er der sådan set ikke mange af – og gransket hver enkelt detalje i de ubeskriveligt smukke illustrationer. Lisa Aisatos bog er præcis det, titlen lover: Den er en illustration af livet. Fra barn til voksen, ung til gammel, sommer til vinter, glad til trist, lys til mørke.

Bogen er en samling af forfatterens bedste illustrationer, som hver har fået en lille tekstbid. De er inddelt i seks kapitler, som viser barndom, ungdom, søgen efter identitet, voksenliv, familieliv og alderdom. Det er ganske imponerende, hvordan hun formår at illustrere en følelse og forstærke den ved hjælp af 5-6 ord. Genkendelsen er stor, og derfor er det også en vanskelig opgave at bladre bogen igennem uden at blive bevæget og til tider rørstrømsk. Det genkendelige finder allerede sted på bogens første fem sider, som lyder:

 

“Husker du, at vi badede i sommerregnen?

Husker du lyse sommeraftener med mælkebøttesaft på fingrene?

Husker du, hvordan sommeren var grønnere,

vinteren hvidere

og julen helt magisk”

 

Med disse ord bliver læseren trukket ind i en tilstand af nostalgi og melankoli, og hvem kan ikke genkende det indre glansbillede af grønne, lyse sommerdage og magisk juletid i barndommen.




Ordknapheden giver plads til læserens tankeflugt, og minderne spirer frem efterhånden, som der bladres i bogen. Jeg glæder mig til at tage den frem igen og igen, men særligt, når jeg bliver gammel og har levet et langt liv. Den er noget af det smukkeste og mest livsbekræftende, jeg har læst og set om livets faser. Jeg anbefaler den til alle. Både små og store, unge og gamle. Alle med et hjerte vil falde for den.



søndag den 3. maj 2020

Boganmeldelse: Maria af Malou Aamund

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar fra forlaget.
Titel: Maria
Forfatter: Malou Aamund
Udgivelsesår: 2020
Sideantal: 250
Forlag: Gyldendal

Maria vækker tanker om de valg, vi træffer, og om hvor nemt det er at få skubbet til sine grænser og værdier, både overfor sig selv, men i særdeleshed i behandlingen af andre mennesker. Men der er også noget irriterende over de to karikerede kvindetyper, som kommer til at fremstå en smule utroværdige.

I Maria følger vi to kvinder med samme navn, som netop er fyldt 40 år. Vi hører indledningsvist om hver kvindes barndom og om det nære forhold til hver deres far. Den nutidige fortælling tager afsæt i morgenen på deres 40-års fødselsdage, som er meget forskellige. Den første Maria, vi lærer at kende, er en altopofrende kvinde, som bor sammen med sin utro mand og to disrespektfulde børn. Hun har siden, hun lærte sin mand at kende, accepteret en underdanig tilværelse, hvor hun har rollen som husholderske og tjener. Hun går en fødselsdag i møde, hvor hun bliver overset og længes efter fejring eller en lille tegning fra sine børn.
I bogens anden halvdel får vi fortællingen om karrierekvinden, Maria. Hun ofrer gerne alt på sin vej for at nå til tops i det firma, hun er ansat i. Hun bor sammen med sin underdanige mand, som hun er utro, og deres to ængstelige børn. På hendes fødselsdag vågner hun til uanede mængder kærlighed, morgenmad og børnetegninger. Både mand og børn gør en solid indsats for at behage Maria, som tilsyneladende ikke er i stand til at føle en eneste varm følelse.
Der er noget irriterende ved fremstillingen af de to kvinder – de tenderer til en karikatur på ”kvindetyper” og giver indtryk af, at en kvinde kun kan vælge mellem to positioner; kold karrierekvinde eller kærlig familiemor. Den karikerede fornemmelse gør karaktererne en smule utroværdige – særligt Maria nr. 2, som er så følelseskold, at det er svært at genkende og tro på hende som menneske.
Samtidig er der noget dragende i selve opbygningen, og det er interessant at følge livets gang for to kvinder, som havde samme udgangspunkt. Bogen vækker tanker om de valg, vi træffer, og om hvor nemt det er at få skubbet til sine grænser og værdier, både overfor sig selv, men i særdeleshed i behandlingen af andre mennesker.


lørdag den 2. maj 2020

30 dages gratis bøger med Bookmate

Jeg har fået oprettet en bogreol på Bookmate, og i den forbidelse har lavet en helt særlig kode til mine følgere, så de kan få 30 dages gratis bogglæder i disse tider, hvor bibliotekerne har lukket. 

Koden er bookmeupscotty, og du kan benytte den ved at klikke her.

Bookmate er en streamingtjeneste fyldt med e-bøger og lydbøger, hvor man også kan oprette og følge hinandens bogreoler. Og ud fra dine præferencer og tidligere læste bøger, kommer Bookmate med anbefalinger til næste læseoplevelse. 
Du kan også gemme bøger, citater og noter, og du kan altid gemme dine favoritbøger, så du kan læse eller lytte offline.

God weekend!