torsdag den 31. januar 2019

9 gode grunde til at læse

En læser i drømmeland. Det ligner egentlig, at mit hår er helt mørkt med en del gråt. Så er spørgsmålet, om vinteren virkelig har gjort mig så mørkhåret og om den seneste tid virkelig har givet grå hår ... Enten det, eller også har jeg brugt et vildt filter. :-D
Der har været stille her på bloggen lidt for længe, men hvor er jeg glad for at se, at den stadig trækker besøgende, som især klikker ind for at blive inspireret af mine læselister. Tak for jer og for at I holder ved – også når jeg har fraværende perioder. Det her er jo en bogblog, og det er bøgerne, det skal handle om, men når alt går skævt, går det både ud over læsning og særligt ud over formidlingen af det, jeg læser. Men jeg vil gerne tilbage, og jeg starter stille ud med denne liste, som jeg begyndte at brygge på for flere år siden.


1. Læsere lever længere
En undersøgelse fra Yale University viser, at selv en halv times boglæsning om ugen øger levealderen. I undersøgelsen levede de læsende deltagere i gennemsnit næsten to år længere end dem, der slet ikke læste. Jeg vil da også lige tilføje, at man jo får lov til at leve flere forskellige liv som læser – men den del kan jeg altså ikke lige bakke op med en videnskabelig undersøgelse. Resultaterne fra undersøgelsen kan findes lige her.
Skulle du have lyst til at læse en livsbekræftende bog, som giver mod på og lyst til et langt liv, så vil jeg virkelig anbefale At leve af Yu Hua, som jeg anmeldte lige her eller Som et muldyr der bringer flødeis til solen af Sarah Ladipo Manyika, som jeg anmeldte her.


2. Læsning kan hjælpe med at reducere stress
En undersøgelse fra University of Sussex viser, at helt ned til seks minutters læsning dagligt kan  reducere stressniveauet. Faktisk kan stressniveauet reduceres med hele 68 procent blot ved at læse. Resultaterne fra undersøgelsen kan findes lige her.
Skulle du have lyst til at læse en afstressende bog, så kan jeg virkelig anbefale alt fra Helle Helles hånd for eksempel Dette burde skrives i nutid, som jeg anmeldte her eller de fleste digtsamlinger for eksempel Pia Tafdrups Lugten af sne, som jeg har skrevet om her.


3. Læsning øger evnen til at løse en opgave empatisk
I har sikkert allerede hørt om undersøgelsen fra 2013, der viste, at læsere er mere empatiske. Desværre kunne disse resultater ikke helt genskabes, da tre andre forskere gjorde et forsøg, men til gengæld viste deres forsøg på at genskabe resultaterne, at læsere er mere tilbøjelige til at løse opgaver på empatisk vis. Og man kan da vel nok argumentere for at mennesker der løser opgaver empatisk rent faktisk ér empatiske. Men jeg vil lade forskerne slås om formuleringsspørgsmålet. I begge undersøgelser viser resultaterne, at læsning er med til at skabe og forbedre sociale færdigheder.
En bog der særligt har bragt mine empatiske (og sympatiske) evner i spil er Et lille liv af Hanya Yanagihara, som tog mig igennem hele følelsesregistret. Men også Robert Zolas Balloner forbudt, som lod mig se verden gennem et – for mig – vaskeægte røvhul.


4. Læsning bidrager til gode relationer
En undersøgelse fra 2008 viste, at narrativerne i litteraturen tilbyder en form for simulationer af den sociale verden gennem abstraktioner, simplifikationer og sammentrækninger. Den simulative oplevelse opstår når læseren er opslugt og forsøger at skabe forbindelseskæder mellem karakterernes handlinger og relationer. Derfor må læseren sætte sig i alle karakterers sted, hvilket bidrager til en bedre forståelse af alle dem, der ikke ligner læseren selv og af andres handlinger og reaktioner. Det er ifølge undersøgelsen grundlaget for gode relationer. Resultaterne fra undersøgelsen kan findes lige her.
Hvis du har lyst til at læse en bog med venskabelige, romantiske eller familiære forhold i centrum, kan jeg blandt andet anbefale Asymmetri af Lisa Halliday (som jeg skrev om her), Samtaler mellem venner af Sally Rooney (som jeg skrev om her) eller Arv og Miljø af Vigdis Hjorth (som jeg skrev om her).


5. Læsning hjælper os til at forstå os selv og verden
Det er ikke kun forholdet til andre, der kan forbedres ved læsningen. Faktisk viser denne undersøgelse fra 2011, at læsning bidrager til forståelsen af os selv. Undersøgelsen har særligt fokus på teenageres læsning og på, hvordan læsningen bidrager til deres forståelse af relationer, værdier, menneskets sind og psyke og giver dem redskaber til at begribe verden og konstruere den identitet, der vil følge dem ind i voksenlivet.
Nu er det jo et par år siden, at jeg var teenager, men ikke desto mindre mærker jeg selv at gavne af den indsigt jeg kan få i andres og mine egne reaktioner eller handlemønstre - for slet ikke at tale om andre kulturer. Her kan jeg særligt anbefale Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie (som jeg skrev om her), Nike af Caspar Eric (som jeg skrev om her) og Valget af Sarah Engell (som jeg skrev om her).


6. Læsning er med til at mindske risikoen for demens
En undersøgelse fra 2010 viste, at læsning kan være med til at mindske risikoen for demens. I undersøgelsen sammenlignede man effekten af under 30 minutters læsning med over en times læsning, og resultaterne viste at mere end en times læsning dagligt kan være med til at forebygge demens. En af grundene er selvfølgelig, at vi træner hjernen, når vi forsøger at samle trådene i en historie hvadenten det er en vaskeægte krimi, hvor vi er stærkt optaget af at finde morderen, en klassisk roman, hvor vi forsøger at forstå baggrunden for vores hovedpersons handlinger eller et eventyr, hvor hjernen må opbygge imaginære universer. Resultaterne fra undersøgelsen kan findes lige her, og skulle du sukke efter en hjernevridende bog, kan jeg anbefale alt fra Murakamis hånd, men jeg er selv særligt glad for Hardboiled Wonderland og Verdens Ende, som jeg skrev om her.


7. Læsning har kognitive fordele
I denne undersøgelse argumenterer forskerne Annie Cunningham og Keith Stanovich for, at læsning ikke blot forbedrer de åbenlyse færdigheder såsom ordforråd og sproglig intelligens, men også at læsning generelt øger intelligensen og holder sindet frisk samt hindrer eller udskyder mental aldring.
Hvis du bare trænger til at blive mindet om din kærlighed til bøgernes verden, så vil jeg anbefale at få fat i bogelskerens kærlighedshistorie Barn af bøger af Oliver Jeffers og Sam Winston. Den skrev jeg om her.


8. Læsning fremmer aktivt medborgerskab

En canadisk undersøgelse fra 2008 viste, at der er en sammenhæng mellem læsning og social deltagelse i samfundet. De mest iøjnefaldende data var frivillige i forskellige organisationer, som bestod af hele 42 %, der kunne kategoriseres som læsere. Man undersøgte også hvor mange læsere, der kunne finde på at donere til velgørenhed, ofte hjælper en nabo og generelt føler et ansvar overfor deres medmennesker og det område, de bor i. Resultaterne viste en klar overvægt af aktivt medborgerskab blandt læsere. Resultaterne fra undersøgelsen kan findes lige her.
Jeg har ikke selv læst, Fordelene ved at være en bænkevarmer af Stephen Chbosky, men anmelderne sendte varme ord dens vej, så den kan du jo se nærmere på, hvis du trænger til at blive mindet om de mange intelligenser.


9. Skønlitteratur skaber åbne sind og kreativitet
Denne undersøgelse fra University of Toronto kunne med deres sammenligning af fiktion og faglitteratur fastslå, at skønlitteratur bidrager til kreative tankegange. I undersøgelsen så man, at læsere af skønlitteratur er mindre fastlåste i deres forståelser af verden og tilgange til løsninger, hvilket betyder at de er i stand til at tænke mere abstrakt. Forskerne kunne også påvise, at de udelukkende faglitterære læsere kunne være udfordret, når deres teoretiske viden skulle omdannes til praksis, fordi det kræver den kreativitet og omstillingsevne, som den skønlitterære læser har. Det er værd at nævne, at testen tog udgangspunkt i vante læsere.
Hvis du er på udkig efter skønlitteratur, som kræver lidt ekstra af din abstraktionsevne, så kan jeg igen anbefale Murakami, men jeg er også glad for dystopier, som bor i mig længe efter endt læsning, såsom 1984 af George Orwell eller Fagre nye verden af Aldous Huxley.

onsdag den 16. januar 2019

Sig det med bøger



Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Bog & idé og må derfor markeres som reklame.


I slutningen af sidste år lancerede Bog & idé et koncept, som er så simpelt og samtidig helt genialt, at man kan undre sig over, at det ikke allerede fandtes. Online bogkøb har eksisteret længe, men i de fleste tilfælde kan man ikke få pakket sine køb ind, man kan ikke få dem leveret uden en faktura i kassen, hvor prisen springer lige i øjnene på modtageren og man kan heller ikke få vedlagt en lille note. Det kan man nu.


Sig det med bøger går i al sin enkelthed ud på, at man kan sende en boggave, hvor man selv udvælger et kort, skriver en tekst til kortet, får gaven pakket ind og så er det endda muligt at få leveret til døren samme dag.


Jeg har selv testet konceptet, men jeg må nok indrømme, at det havde været smart at teste ved at få sendt til sig selv for at få større indblik i selve leveringsprocessen, men det er  jo lidt sjovere at give gaver til andre end sig selv. Så jeg valgte at give en gave til en kær ven/tidligere kollega/PD-makker, reserve-familie i Tokyo/kunstnertype (kært barn har mange navne), fordi vi bor i hver sin ende af landet, så det var oplagt at sende en tanke hendes vej. Tanken var, at hun skulle have en helt bestemt og særligt udvalgt bog, som død og pine endnu ikke er en del af konceptet, så jeg måtte vælge en anden gave, og jeg tror faktisk, at jeg ramte rigtigt på trods. Mit største minus er derfor det begrænsede udvalg, men jeg ved, at de arbejder på at udvide det, så jeg spår stor succes for det nye koncept.


Bog & idé skriver selv, at det foregår i tre trin:


1. Du vælger gaven og modtageren
2. Du skriver kortet
3. Vi pakker ind og leverer gaven


Og det passede ganske rigtigt.


Den lokale Bog & idé stod for indpakningen og for at afsende varen. Nu valgte jeg en gave, som endnu ikke var udkommet, men ellers er der komplet valgfrihed for leveringsdatoen. Så man kan sagtens bestille en fødselsdagsgave i god tid til levering på selve dagen. Det er ikke kun bøger, man kan vælge. Det er også spil og hobbyartikler, så der er noget for enhver smag, og det kan gøres til samme pris, som en buket blomster ville koste at få sendt. Jeg kan rigtig godt lidt blomster, men hvis valget står mellem blomster og bøger, så er det nok boggaven der giver det største smil. Modtageren kan i øvrigt bytte gaven i alle landets Bog & idé-butikker, så man behøver ikke frygte at vælge forkert.
Du kan læse meget mere og se hele  udvalget lige her.