Scottys kaffekopper


Fremover vil mine anmeldelser ledsages af sorte kaffekopper som symbol på min læseoplevelse. I den forbindelse er der fire vigtige punkter, jeg gerne vil skabe klarhed om, inden kopperne præsenteres. Overordnet kan de fire punkter kaldes: positivitet, objektivitet, respekt og præmis:

1. Positivitet
Der er en overvægt af positive anmeldelser på min blog, og det er der primært to årsager til:

1a. Den ene er, at jeg som udgangspunkt læser bøger, som jeg forinden læsningen forestiller mig vil tage mig med storm (hvem gør ikke det?). Der er selvfølgelig tilfælde, hvor det ikke sker – og derfor også mindre gode anmeldelser, men det forklarer i hvert fald, hvorfor en overvægt af gode læseoplevelser og forhåbentlig også sorte kaffekopper vil være at finde på Book me up, Scotty!

1b. Den anden er, at jeg næsten altid ender med at finde et eller andet, jeg tager med mig fra læsningen, og indimellem oplever jeg faktisk, at en bog har været halvkedelig undervejs, men fylder så meget i mine tanker efter endt læsning, at den pludselig fremstår som god.

2. Objektivitet
Jeg forsøger at være så objektiv, som en læseoplevelse nu engang tillader. Det betyder, at en bog kan få en god anmeldelse på baggrund af dens gennemarbejdede sprog, karakterbeskrivelser eller et gennemtænkt plot – også selvom det måske ikke lykkedes mig at finde en identificerbar karakter eller bliver hundrede procent opslugt.

2a.  Trods forsøget på objektivitet er det vigtigt for mig at understrege, at en bog jo aldrig bare er entydigt dårlig eller entydigt god – alt afhænger af øjnene, der ser. Og mine øjne kan både overse og fejltolke, så jeg vil altid opfordre læseren af mine anmeldelser til selv at give bogen en chance.

3. Respekt
Jeg anmelder med respekt for, at nogen har brugt tid – i mange tilfælde år – på at researche, skabe karakterer, finde det rette miljø eller lege med sprogets finurligheder. Derfor vil man aldrig finde nedsættende anmeldelser eller forsøg på at revse en forfatter eller dennes bog. Hvis jeg decideret ikke bryder mig om en bog, vil jeg både begrunde og forsøge at fremhæve de elementer, som potentielt kan gøre den interessant for en anden læser.

4. Præmis
Jeg anmelder og vurderer bogen på bogens præmisser. Det betyder, at hvis jeg eksempelvis læser lyrik, bliver jeg ikke skuffet over alternativ tegnsætning eller manglen på spænding, og læser jeg krimi, forventer jeg ikke et lyrisk sprog. Jeg forsøger altså at anmelde en bog ud fra de rammer, den er skrevet i og med.

--------------------------------------------

Hvis der ønskes større indsigt i baggrunden for mine anmeldelser, så læs med her, hvor jeg beskriver hvilken type læser, jeg er.

Jeg har valgt at bruge en 6-sort-kop-kaffe-skala (lækkert ord!), som gør det muligt at sidestille kopperne med danske aviser og dagblades vurderinger, men som dog konflikter med de stjerner, jeg giver på Goodreads – Ingen valg uden fravalg! J


Kaffekopperne gives ud fra følgende kriterier:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar