tirsdag den 21. juli 2015

Boganmeldelse: Huckleberry Finn af Mark Twain


Dansk titel: Huckleberry Finn
Original titel: The adventures of Huckleberry Finn
Forfatter: Mark Twain
Udgivelsesår: 1884
Sideantal: 313
Forlag: Gyldendal


Bagsidetekst:
Huckleberry Finn handler om gavtyven Huck, der slipper væk fra sin kedelige tante og sin rædsomme far og begiver sig sammen med den bortløbne negerslave Jim ned ad Mississippi på en tømmerflåde. Undervejs lider de skibbrud, en tid slår de pjalterne sammen med nogle fupmagere, og de kommer ud for utallige dramatiske oplevelser, inden de begiver sig hjemad igen. Romanen om den kvikke proletarknægt Huck vakte forargelse i det pæne selskab i 1885, men den blev en bestseller og har været det siden.


Anmeldelse:
Huckleberry Finn er på min liste over klassikere, som jeg skal have læst i løbet af mit liv. Det var med en vis skepsis, at jeg påbegyndte læsningen, da jeg godt ved, at jeg kun sjældent bliver fuldt opslugt af bøger fortalt med barnestemme. Som de fleste andre kendte jeg historien i forvejen og har også fået den læst højt som barn. Det var overraskende at opdage, hvor meget mere historien indeholder end det, jeg opfattede som barn.
Med humor og hverdagssprog har Twain skrevet en samfundskritik, som pakkes ind i en lille drengs eventyr. Hele vejen igennem, synes jeg at kunne mærke hans ønske om at gøre op med den finere litteratur, som udelukkende henvendte sig til borgerskabet. Sproget er provokerende, let og legende dagligdagssprog, med masser af humor. Jeg kan med lethed forestille mig, hvordan de uartige udtryk og vendinger har fået borgerskabs fine damer til at få deres te galt i halsen. Twains foragt for overklassen skinner igennem i hans præsentation af de voksne, som fremstilles som intolerante hyklere, mens børnene samt slaven, Jim skildres som uskyldige, rene sjæle, som endnu ikke er blevet forpurret af det samfund de lever i.
Det var ikke en af de bedste bøger jeg har læst, men den er helt sikkert tiden værd. Dens største værdi er, i mine øjne, fortællingen om den samtid, som den foregår i. 


Bonusinfo:
  • Mark Twains rigtige navn var Samuel Langhorne Clemens. Han arbejde på et tidspunkt som lods på Mississippi River og det er her pseudonymet, Mark Twain stammer fra. Mark Twain er nemlig et lodsudtryk, som bruges til at angive vandybden. Mærke to (Mark Twain) betyder to favne vand og er lig med sikkert vand. Læs meget mere om Mark Twain lige her.

  • Omverdenens reaktion på Huckleberry Finn var alt andet end positiv. Den blev opfattet som provokation og forargelsen var så stor, at biblioteker og boghandlere nægtede at købe den.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar