søndag den 26. april 2020

Boganmeldelse: Bogen om magt af Saunders, Songhurst, Amson-Bradshaw, Salami & Scarlet


Jeg modtog bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget.
Titel: Bogen om magt: Hvad er magt, hvem har den – og hvorfor?
Forfattere: Saunders, Songhurst, Amson-Bradshaw, Salami & Scarlet
Forord: Roxane Gay
Illustrationer: Joelle Avelino & David Broadbent
Oversætter: Eva Mosegaard Amdisen
Udgivelsesår: 2020
Sideantal: 64
Forlag: Forlaget Albert

Bogen om magt svarer på det, dens titel spørger til. Den dykker ned i, hvad magt er, hvem der har den, hvordan den opstår og hvorfor. Den kortlægger magtbegrebet for et yngre publikum og tilbyder konkrete forklaringer på det abstrakte begreb.

Magt er et abstrakt og vanskeligt fænomen at få greb om, men i Bogen om magt gøres begrebet tilgængeligt på en måde, som appellerer til enhver, der gerne vil have en pædagogisk introduktion. Bogen egner sig særligt til børn fra ca. 9-årsalderen, som vil få mest ud af at læse den med en voksen. Men den er også oplagt til et ældre publikum, som søger en grundlæggende forståelse.
Ved at give læseren en forståelse af sin egen position i familien, blandt venner, i skolen, i samfundet og i verden, formidler bogen det vanskelige begreb og formår at gøre det konkret og livsnært. Den forklarer, at magten er neutral, og at dens udfald afhænger af, hvordan den bruges og af hvem. Den beskriver magt som en kraft, der både kan skabe positive forandringer i et samfund, men også kan misbruges og gøre skade på befolkningsgrupper eller enkeltpersoner. Herved understreger den også, at alle – inklusive børn – kan bruge magt til at skabe positiv forandring i verden. Der er gjort meget ud af at placere magten i en historisk kontekst, hvor kendte historiske figurer inddrages (som fx Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Rosa Parks, Malala Yousafzai mm.) som eksempler på positiv magtanvendelse. Deres indsats for at skabe positive forandringer i verden, fremkalder eftertænksomhed og selvrefleksion. 
Hvert kapitel er opdelt i korte, overskuelige bidder, som er suppleret med tegninger, der understøtter teksten. Temaer såsom køn, seksualitet, race, borgerrettigheder og mobning inddrages, og alle afsluttes med en tænkeboks, der opfodrer læseren til at overveje sin egen position i verden og mulighed for at bidrage til positive forandringer. Bagest i bogen finder læseren både en ordliste og en inspirationsliste med forslag til yderligere læsning i bogens ånd. Herunder der også er et telefonnummer til børnetelefonen, som læseren opfordres til at bruge, hvis hun føler sig utryg hjemme eller i skolen. Bogen er oplagt til skolebrug og til samlæsning med en voksen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar