søndag den 3. maj 2020

Boganmeldelse: Maria af Malou Aamund

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar fra forlaget.
Titel: Maria
Forfatter: Malou Aamund
Udgivelsesår: 2020
Sideantal: 250
Forlag: Gyldendal

Maria vækker tanker om de valg, vi træffer, og om hvor nemt det er at få skubbet til sine grænser og værdier, både overfor sig selv, men i særdeleshed i behandlingen af andre mennesker. Men der er også noget irriterende over de to karikerede kvindetyper, som kommer til at fremstå en smule utroværdige.

I Maria følger vi to kvinder med samme navn, som netop er fyldt 40 år. Vi hører indledningsvist om hver kvindes barndom og om det nære forhold til hver deres far. Den nutidige fortælling tager afsæt i morgenen på deres 40-års fødselsdage, som er meget forskellige. Den første Maria, vi lærer at kende, er en altopofrende kvinde, som bor sammen med sin utro mand og to disrespektfulde børn. Hun har siden, hun lærte sin mand at kende, accepteret en underdanig tilværelse, hvor hun har rollen som husholderske og tjener. Hun går en fødselsdag i møde, hvor hun bliver overset og længes efter fejring eller en lille tegning fra sine børn.
I bogens anden halvdel får vi fortællingen om karrierekvinden, Maria. Hun ofrer gerne alt på sin vej for at nå til tops i det firma, hun er ansat i. Hun bor sammen med sin underdanige mand, som hun er utro, og deres to ængstelige børn. På hendes fødselsdag vågner hun til uanede mængder kærlighed, morgenmad og børnetegninger. Både mand og børn gør en solid indsats for at behage Maria, som tilsyneladende ikke er i stand til at føle en eneste varm følelse.
Der er noget irriterende ved fremstillingen af de to kvinder – de tenderer til en karikatur på ”kvindetyper” og giver indtryk af, at en kvinde kun kan vælge mellem to positioner; kold karrierekvinde eller kærlig familiemor. Den karikerede fornemmelse gør karaktererne en smule utroværdige – særligt Maria nr. 2, som er så følelseskold, at det er svært at genkende og tro på hende som menneske.
Samtidig er der noget dragende i selve opbygningen, og det er interessant at følge livets gang for to kvinder, som havde samme udgangspunkt. Bogen vækker tanker om de valg, vi træffer, og om hvor nemt det er at få skubbet til sine grænser og værdier, både overfor sig selv, men i særdeleshed i behandlingen af andre mennesker.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar