søndag den 29. november 2015

Boganmeldelse: Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr

Køb bogen hos Bogreolen.dk til 200,- DKK lige her (forudsætter medlemskab, men der er gratis prøveperiode i en uge)


Titel: All the Light We Cannot See
Dansk titel: Alt det lys vi ikke ser
Forfatter: Jonathan Doerr
Udgivelsesår: 2015
Sideantal: 557
Forlag: Politikens Forlag

Forlagets beskrivelse:
Marie-Laure LeBlanc mister som seksårig synet. Hendes far, låsesmeden på det naturhistoriske museum i Paris, bygger en perfekt miniaturemodel af deres kvarter til hende, så hun kan lære at finde vej hjem. Men da Paris invaderes af tyskerne under anden verdenskrig, må far og datter flygte. Med sig har de en uvurderlig hemmelighed.
Den forældreløse Werner Pfennigs skæbne er de tyske kulminer, hvor hans far mistede livet. Men da han en dag finder en ødelagt radio, fyldes verden pludselig med muligheder. Hans evner vinder ham en plads på et eliteakademi for Hitlerjugend, men hvor store bliver omkostningerne, når Werner tvinges til at forfølge sine ambitioner?
Langt væk i den ældgamle fæstningsby Saint-Malo lytter en ensom mand med granatchok til en for længst forsvundet stemme. Han går på opdagelse i nye verdner uden nogensinde at forlade sit hus, men alligevel får hans eventyr alvorlige konsekvenser. I et Europa opslugt af krig kolliderer tilværelser uforudsigeligt.
Alt det lys vi ikke ser er et studie i, hvordan mennesker mod alle odds forsøger at finde ud af, hvad der er rigtigt og godt. En medrivende historie om mod og tvivl, en bittersød fortælling om kærlighedens væsen.

Anmeldelse:
Der er altid en overhængende fare for at blive skuffet, når man læser en bog, som er blevet rost til skyerne af alle de store medie- og kulturinstanser. Jeg havde sat Alt det lys vi ikke ser op på så høj en piedestal, at jeg ikke er sikker på, at nogen bog nogensinde ville kunne indfri de forventninger, jeg sad med.
Bogen foregår før og under 2. verdenskrig, og tager udgangspunkt i to børns liv; Marie-Laure fra Paris og Werner fra Tyskland.
For mig, havde fortællingen en meget træg opstart og jeg måtte tvinge mig selv til at læse videre. Set i lyset af alle bogens flotte anmeldelser, overvejede jeg, hvad jeg manglede, siden jeg aldrig rigtig blev fanget. Jeg tror, jeg manglede mere drama, hvilket lyder helt åndssvagt, når der er tale om en fortælling, som foregår under 2. verdenskrig. Men netop fordi de to hovedpersoner, er børn da krigen så småt optrappes, skal vi langt ind i fortællingen, før de er gamle nok til at tage del i den.
Selvom jeg ikke blev helt fanget af historien, så får den alligevel mine varmeste anbefalinger. Det gør den på baggrund af sproget. Det er lykkedes Doerr at lave eventyrligt smukke beskrivelser, som rækker langt udover forestillingsbilledet. Alle mine sanser blev stimuleret og jeg lyver ikke, når jeg siger at jeg både kunne lugte sved og blod i Hitlerjugend, smage konserverede, hvide ferskner i Saint-Malo og bilde mig selv ind, at jeg slentrede op og ned ad Rue Vauborel. Ikke mindst kunne jeg levende høre radiostemmen, hvis fortællinger for børn er gennemgående i hele romanen.
De mange referencer til Jules Vernes klassikere var med til at skabe stemningen, og de blev flettet ind i fortællingen på elegant vis.
Bogen rummer noget af det smukkeste sprog, jeg nogensinde har læst, og aldrig har jeg oplevet Paris’ ånd være så levende gengivet på skrift. Alle, som sætter pris på æstetikken i sprog, og nyder den kunst det kan være at forfatte, bør læse denne bog.

Den kan købes her:
Jeg fik bogen tilsendt af Bogreolen, som er en fordelsklub for bogelskere. De tilbyder bøger, e-bøger og lydbøger til indkøbspris. De samarbejder med alle de store forlag og har de fleste nye titler. Herudover har de rigtig mange fagbøger/studiebøger. De har i hvert fald mange titler, som er relevante og/eller obligatoriske for mit studie.
Bogen kan købes via Bogreolens medlemskab til 200,- lige her.
PS man kan få en uges gratis prøveperiode, så hvis der skal købes julegave-bogpakker, så er det bare med at skynde sig ind og udnytte tilbuddet om gratis medlemskab i en uge. Herefter koster det 79,- pr. måned.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar