fredag den 22. april 2016

Boganmeldelse: Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie

Jeg købte min bog på saxo.com for DKK 50,- inkl. fragt.
Original titel: We Should All Be Feminists
Dansk titel: Vi burde alle være feminister
Forfatter: Chimamanda Ngozi Adichie
Udgivelsesår: 2014
Sideantal: 63
Forlag: Gyldendal

Forlagets beskrivelse:
"Vi burde alle være feminister" er et essay af Chimamanda Ngozi Adichie. Her tages en vigtig og nutidig debat om feminisme op.
I "Vi burde alle være feminister" forklarer forfatteren hvad hun synes at feminisme er i vores 21. århundrede. Det er en bog der både er baseret på erfaring og viden om kønspolitik. Hvad vil det sige at være en kvinde i dag? Hvorfor bør vi alle være feminister? Hvorfor er kampen for ligeberettigelse så vigtig?
Mange spørgsmål tages op i dette essay, der har vakt stor debat over hele verden.




Anmeldelse:
Jeg nåede kun lige at læse Americanah færdig, før jeg klikkede Vi burde alle være feminister hjem fra Saxo. Jeg har arbejdet en del med feminisme og kønsteori på mit studie, så det var svært at stå imod, da jeg så, at Adichie (som virkelig fik indskrevet sig på min personlige liste over store forfattere) har beskæftiget sig direkte med emnet.
Bogen er et essay og stammer fra Adichies TED talk i 2013, hvor hun talte om feminisme ud fra egen erfaring. (Hendes tale kan ses lige her). Det er en lillebitte pocketbog, hvor der ikke er mere end 15-20 linjer pr. side.
Det er en fin lille indføring i feminisme, som både er informativ, letlæselig og pointerer væsentlige problematikker ved de indlærte, foreskrevne kønsroller.

”Problemet med køn er, at det foreskriver, hvordan vi bør være i stedet for at anerkende os, som dem vi er.”
Adichie, s. 37

Hvis man allerede har beskæftiget sig med feministiske tekster, vil man formentlig ikke opleve nye åbenbaringer ved læsningen af denne, men den er en god lille reminder om det skæve magtforhold mellem køn, som er kulturelt betinget og ikke et endegyldigt vilkår.

”Kultur skaber ikke mennesker. Mennesker skaber kultur.”
Adichie, s. 50

Hvis man aldrig har beskæftiget sig med feminisme, vil jeg i særlig grad anbefale denne, da den er en blød introduktion til feminismens centrale problemstillinger.

”Hvad om vi, når vi opdrager børn, fokuserer på evner i stedet for køn? Hvad om vi kunne fokusere på interesser i stedet for køn?”
Adichie, s. 39

Selvom Adichie taler ud fra en nigeriansk synsvinkel, er mange af problemstillingerne de samme verden over, og dermed kan der konkluderes at Vi burde alle være feminister.



Bonusinfo:
Sangerinden, Beyoncé blev så påvirket af Adichies TED talk, at hun faktisk har brugt dele af essayet i sin sang Flawless, hvor hun blandt andet sampler passagen:

"We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls 'You can have ambition, but not too much'." 

som er Adichies ord fra TED talk (s. 29-30 i den danske bogudgave). Læs meget mere om, hvilke passager, der indgår i Flawless lige her. Eller du kan se og høre sangen her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar