søndag den 19. august 2018

Læs dig gennem sorgen


For ikke længe siden lagde jeg et billede op på Instagram, hvor jeg efterspurgte hjælp fra mine søde og omsorgsfulde følgere. Jeg mistede desværre min farmor sidst i juli, og siden har sorgen fyldt så meget, at jeg har haft svært ved at læse. Jeg savner at læse og jeg kan mærke, at jeg har brug for at genfinde læselysten, da bøger altid har været min form for virkelighedsflugt i en travl – og nu også sorgbetynget – hverdag. Jeg bad derfor om gode råd til, hvordan jeg kunne genfinde læselysten og vende tilbage til bøgernes verden. Jeg har nu fået samlet alle de gode råd, både dem jeg har gjort brug af, men også dem, der ikke passede til mig, da jeg er sikker på, at andre kan få gavn af dem.

Tak for hjælpen og rigtig god læselyst.

Giv det tid og vær tålmodig
Det mest hyppige råd fra jer var, at det er vigtigt, man giver sig selv tid og accepterer, at man måske ikke kan læse for en stund. Mange af jer mener ikke, at læsningen må eller kan forceres, og derfor anbefaler I tålmodighed og ro. 
Det er altid et godt råd at acceptere tingenes tilstand, men for mig er det vigtigt at kunne læse, fordi det er i bøgernes verden jeg finder ro og kan flygte fra hverdagens tankemylder. Men jeg måtte alligevel tage rådet til mig, for det var simpelthen helt umuligt at fastholde fokus.

Få læst højt 
En følger foreslog, at man fik en nær til at læse højt. Hun skrev, at højtlæsningen kan virke trøstende og i bedste tilfælde også vække nysgerrigheden og appetitten på mere.Jeg forstår faktisk slet ikke, hvorfor jeg ikke selv har tænkt tanken, da jeg jo ellers er kæmpe fortaler for de mange fordele ved højtlæsningen. Det blev testet herhjemme, og jeg oplevede da også den trøstende effekt og glæden ved at lukke øjnene og lytte til en stemme, som jeg forbinder med kærlighed.

 Læs din yndlingsbog
Mange foreslog, at man genlæser en kær favorit både fordi den kan give tryghed, men også fordi en genlæsning ikke kræver samme indsats fra en hjerne, som har svært ved at bevare fokus under sorgen. Jeg selv kombinerede forslaget med højtlæsning og fandt det befriende at lade mig lulle hen af min kærestes beroligende stemme, når han genfortalte mine yndlings barndomsbøger.

Se filmen først og læs derefter bogen
Jeg blev anbefalet at vælge en filmatiseret bog, så jeg kunne lægge ud med filmen og dernæst påbegynde min læsning. Herved vil bogen kræve mindre af mig, da jeg jo allerede i grove træk kender historiens gang, og så vil der være plads til en ellers ubelejlig tankemylder undervejs.

Brug lydbøger
Mange foreslog også, at man for en stund kan erstatte den fysiske bog med lydbøger. Personligt kan jeg slet ikke koncentrere mig om lydbøger, det har jeg blandt andet skrevet om her, men det er et fantastisk råd til alle dem, der kan. Så kan man blot lukke øjnene mens man flygter ind i en anden verden.

Læs let
Næstefter rådet om at være tålmodig kom rådet om at læse noget let som jeres mest hyppige forslag. I foreslog, at man vælger bøger, der ikke kræver så meget af sin læser og bøger, som ikke tvinger læseren til at tage stilling. En enkelt følger beretter om, hvordan hun i sin egen sorgproces indledningsvis nøjedes med at læse børnebøger med sparsom tekst og fyldte på tekstmæssigt, efterhånden som hun oplevede bedring. Der var også helt konkrete forslag såsom genlæsning af en kær favorit, ungdomsromaner, tegneserier og humoristiske bøger.

Bevar minderne med litteraturen
Det her forslag er simpelthen så smukt og lige i min ånd. Et par skønne følgere foreslog, at man læser bøger, man forbinder med den mistede. Det kan være bøger personen holdt af eller bøger om emner, der faldt indenfor den mistedes interesseområde. Her vil jeg også tilføje bøger, hvor tid, miljø eller geografi kan vække minderne om den, man har mistet. En følger fortæller endda, at hun ved tabet af sin moster genlæste en af hendes yndlingsbøger og oplevede, at “det var en rar måde at bruge litteraturen til at mindes”.

Læs bøger der sætter dig i kontakt med dine følelser og skaber mening
Et andet meget hyppigt forslag var at man i sørgeperioden læser bøger der kan sætter den sørgende i kontakt med sine følelser og skabe mening i tilværelsen. For mange har det gjort godt at få vækket tanker om tab og eksistens, og for nogle har det også være en hjælp at læse noget, der fik tårerne til at løbe i stride strømme. De læsere der brugte bøgerne på denne måde kunne fortælle, hvordan spejlingen kunne være en trøst og bekræfte dem i, at andre har gennemgået det samme og er kommet fint ud på den anden side på trods af et stort tab. Der var også andre, som beskrev hvordan de har fundet trøst i at læse store livsbekræftende fortællinger. Flere bød ind med helt konkrete titler som er listet sidst i indlægget.

Læs bøger som slet ikke minder om din egen situation
Rådet om at læse bøger, som slet ikke minder om den sørgendes egen situation stod i stærk kontrast til de mange råd om bøger, der tilbyder spejling. En følger fortæller, hvordan hun havde brug for et pusterum fra sine tanker og følte et behov for at læse uden at drage paralleller til sin egen virkelighed. På den måde fik hun læst og kunne fortsat bruge litteraturen til at skabe den pause, hun havde brug for. En anden følger valgte at læse en dystopi, som kunne transportere hende til et helt andet univers og samme følger har også haft stor glæde af at læse en simpel røverhistorie med skøre karakterer, som kunne aflede for en stund (sidstnævnte tip kom fra den dygtige bogblogger og psykolog Elena fra Litteraturhuset.dk).

Læs salmer og digte
En enkelt følger foreslog noget, som jeg aldrig havde tænkt over, men som på alle måder giver mening for mig. Hun foreslog, at man læser salmer. Hendes oplevelse var, at salmerne kan noget helt særligt og for hende har de været en trøst, når livet var svært. Hun måtte ind imellem nøjes med få linjer, og kunne bygge på efterhånden, som sindet tillod det. Salmer og digte er jo i virkeligheden lidt det samme, og en anden følger brugte digte til at få sat ord på dybe ting.

Liste over de bøger, I foreslog
Bøger til den lette læsning eller tankeflugten
  • Alle tegneserier (har vil jeg også lige selv tilføje graphic novels)
  • “Djævelens lærling” af Kenneth Bøgh Andersen (serien beskrives som en let serie på 6 bøger, som alle handler om efterlivet. Følgeren skriver dertil, at “selvom de handler om hårde emner er det med humor og hygge”)
  • DIn yndlingsbog
  • “Alt om at være pige” af Camilla Wandahl
  • “Prins Faisals” Ring af
  • Harry Potter


 Bøger der sætter dig i kontakt med dine følelser og skaber mening (+ livsbekræftende fortællinger)
  • “Den der lever stille” af Leonora Christina Skov
  • "Ved floden Piedra satte jeg mig og græd" af Paulo Coelho
  • “Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren
  • “Min ‘Usynlige Søn” af Esben Kjær
  • “The sky is everywhere” af Jandy Nelsons
  • "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage" af Naja Marie Aidt
  • “The Long Goodbye” af Meghan O’Rourke
  • “Mio, min Mio” af Astrid Lindgren
  • “Den røde adressebog” af Sofia Lundberg
  • “Nede i jorden - oppe i himlen” af Stine Melgaard Lassen
  • “Hvis du møder en ensomhed” af Lone Munksgaard Nielsen
  • “Lovely Dark and Deep” af Amy McNamara 
  • “The Tiger Rising” af Kate DiCamillo 
  • “The Walk” af Richard Paul Evans 
  • “Livet efter livet” af Raymond A. Moody
  • “Skæld ud på Gud” af Preben Kok

2 kommentarer:

  1. Åh, hvor kan jeg relatere til det her. Jeg har også svært ved at læse under sorg. For det første har jeg erfaret, at sorgen ofte præger læseoplevelsen; bøger jeg normalt ville elske, forekommer pludselig triste. For det andet har jeg været bange for at 'ødelægge' en bog ved at læse den under sorg; så vil jeg altid huske den som bigen jeg læste da xxx skete.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg fik faktisk ødelagt en bog under første "etape" af mit sorgforløb. Jeg læste den ikke helt færdig (og det ligner mig slet ikke), jeg hadede samtlige karakterer og jeg kan mærke, at jeg er helt vred på den nu, selvom jeg faktisk er sikker på, at jeg ville have elsket den under andre omstændigheder. Det er egentlig ret vildt. Har du så en bestemt bog nu, som du forbinder med en særlig sorg?

      Slet