onsdag den 5. februar 2020

Boganmeldelse: Bare numser af Annika Leone


Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Bare numser
Forfatter: Annika Leone
Oversætter: Camilla Schierbeck
Illustrationer: Bettina Johansson
Udgivelsesår: 2020
Sideantal: 32
Forlag: Carlsen

Hvornår har du sidst læst en børnebog fyldt med billeder af nøgne kroppe? Mit gæt er, at du ikke husker det, for det er nemlig yderst sjældent, vi får lov at møde den naturlige afklædte menneskekrop. I Bare numser møder Mira et væld af forskellige kropstyper og hun undersøger og registrerer med ethvert barns positive afsæt.

Mira på 5 år glæder sig til at komme i svømmehallen med mor og far, hun skal nemlig hoppe i det store bassin helt alene for første gang. I omklædningsrummet er hun meget optaget af alle de forskellige kvindekroppe. Der er store numser og små numser, hårde maver og bløde maver, struttende bryster og lange bryster, en har tatoveringer over det hele og en anden har slet ikke noget hår på sin tissekone. I svømmehallen laver far en maveplasker og mister sine badeshorts, men Mira hjælper ham med at fange dem ved at tage det store spring ud i det dybe vand. Efter en begivenhedsrig tur i svømmehallen, cykler familien hen og blander lørdagsslik og – måske inspireret af oplevelserne i omklædningsrummet – vælger Mira et langt stykke slik, et tyndt, et tykt, et rundt og et lille stykke. Alle former og størrelser smager nemlig dejligt på hver deres måde.


Annika Leone præsenterer en tilgang til kroppen, som næppe har været tilstede i børnelitteraturen siden engang i 70’erne. De forskellige kroppe bliver udforsket ud fra det nysgerrige barns perspektiv, som både er undersøgende og åbent og – fremfor alt – endnu ikke påvirket at snævre kropsidealer. Det er ikke overraskende, at forfatteren kalder sig kropspositivist, for denne tilgang til kroppen skinner igennem, når vi ser de mange kvindekroppe gennem Miras øjne. De har så meget tilfælles og alligevel er de så forskellige.
Bare numser er en meget fin fortælling, der kan være modpolen til de mange “sandheder”, der hersker om, hvordan den gode kvindekrop ser ud.
Børn er nysgerrige, og de elsker at undersøge deres egen og andres kroppe. Derfor må det også være alle voksnes ansvar at vise dem, at der findes mange andre kroppe end dem, de ser i magasiner, på tv og i reklamer.
Jeg er meget begejstret, og jeg håber at både forældre, skoler og daginstitutionen vil tage Mira og hendes tur i svømmehallen til sig. Bogen egner sig til højtlæsning fra ca. 3 år.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar