søndag den 16. februar 2020

Boganmeldelse: Charles Darwins Arternes oprindelse af Sabina Radeva


Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar fra forlaget.
Titel: Charles Darwins Arternes oprindelse
Forfatter: Sabina Radeva
Oversættere: Luna Svane Rodriguez & Lone Svane Jensen
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 64
Forlag: Forlaget Albert

Sabina Radevas børnevenlige genfortælling af Charles Darwins Arternes oprindelse er det perfekte eksempel på, hvorfor man aldrig bliver for gammel til børnelitteratur. I bogen dykker hun ned i evolutionsteorien og præsenterer arternes oprindelse ved hjælp af smukke illustrationer og børnevenlige tekstbidder.

I 1859 opstillede Darwin sin evolutionsteori, hvormed han forklarede arters variationer og udvikling, naturlig selektion, instinkter og meget mere. Hans teori blev banebrydende og ændrede verdens forståelse af, hvordan arter bliver til og af livet på jorden.
I Charles Darwins Arternes oprindelse formidler Sabina Radeva Darwins teorier om evolution og naturlig udvælgelse på et lettilgængeligt sprog. Hun tilføjer både undren og spænding til Darwins hårde fakta, når hun supplerer med faktiske citater og uddrag fra naturforskeren selv. Hun kortlægger evolutionsteoriens grundlæggende begreber og sørger for at tage sin læser i hånden med belejlige forklaringer og ordliste bagest i bogen. Undervejs inddrager hun også den nutidige forskning, og hun forklarer knivskarpt uden at tale ned til hverken den lille eller store læser.

Det er en fuldstændig fortryllende bog både i indhold og udseende, og den taler i lige så høj grad til den voksne læser som til barnet. Det er en rigtig familiebog i lækker kvalitet.
Forlaget anbefaler den til 9-årige og opefter, men jeg vil faktisk mene, at mange yngre læsere også vil elske den. Den er selvfølgelig kompleks, så selve indholdssiden vil nok fare hen over hovedet på de yngre, men der er så meget at få øje på i de fortryllende illustrationer, at den med garanti vil blive et hit som pegebog for de mindste også.
Som jeg indledte med anmeldelsen med, så er bogen det perfekte eksempel på, hvorfor man aldrig bliver for gammel til børnelitteratur. Der er masser af læring for den voksne læser også, og den er oplagt til dialogisk læsning med god tid til at nyde de mange små detaljer på hver side.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar