tirsdag den 20. oktober 2015

Boganmeldelse: Den perfekte pige af Mary Kubica

Læs mere om bogen her.

Dansk titel: Den perfekte pige
Original titel: The Good Girl
Forfatter: Mary Kubica
Udgivelsesår: 2014 (På dansk 2015)
Sideantal: 348
Forlag: Turbulenz


Forlagets beskrivelse:

Et tilfældigt møde bliver skæbnesvangert for den kvindelige hovedperson i Mary Kubicas anmelderroste psykologiske thriller Den perfekte pige.
Mia Dennett er datter af en fremtrædende dommer fra Chicago. En nat tager hun på bar for at møde sin on-off-kæreste, men da han aldrig dukker op, falder hun i snak med en karismatisk fremmed mand. Colin Thatcher virker på overfladen som en spændende engangsaffære for Mia. Men at tage med ham hjem vil vise sig at være den største fejltagelse i Mias liv.
Den perfekte pige er en psykologisk thriller om en mors største mareridt, da hendes datter pludselig en dag forsvinder. Romanen er en international bestseller, som anmeldere bl.a. har sammenlignet med Kvinden der forsvandt af Gillian Flynn. Indtil videre er rettighederne solgt til 18 lande, heriblandt Norge og Sverige.


Anmeldelse:

Jeg gik i gang med denne bog lige efter jeg havde afsluttet Seks år af Harlan Coben (Læs om min begejstring for ham her). Min første tanke var derfor; ”stakkels bog”. Begge bøger er krimithrillere, og med tanke på min endeløse begejstring for Seks år, kunne jeg kun have medlidenhed med dens afløser, som oven i købet var samme genre.
Den medlidenhed kunne jeg imidlertid godt have sparet mig. Den perfekte pige er ikke i nærheden af at have brug for medynk. Den er god. Og selvom den bevæger sig i samme genre som Seks år, har de to bøger en verden til forskel. Det eneste de har tilfælles er, at de begge stjal min søvn.
Da bogens handling så småt udfoldede sig, slog det mig, at det føltes som om jeg læste en film. Den egner sig så godt til filmatisering, at jeg er nødt til at minde mig selv om, at det var en bog jeg læste og ikke en film jeg så. Jeg tror årsagen skal findes i Kubicas malende miljøbeskrivelser og de gennemførte og intense stemningsskildringer. Beskrivelserne var så grundige, at de billeder jeg havde i mit hoved, var mindst (hvis ikke mere), lige så levende og virkelige som dem jeg ville kunne se på film. Den kulde, som bliver en del af Mias hverdag er så velbeskrevet at jeg selv begyndte at fryse under læsningen, og måtte varme mig under et tæppe.
Bogen er ligetil og nem at læse. Der er meget tale og derfor er den også præget af korte sætninger i et lettilgængeligt sprog, hvor der sjældent anvendes fremmedord eller komplicerede sætningskonstruktioner. Kapitlerne er korte og overskuelige, dog er nogle lidt for korte efter min mening (2 sider), men samtidig var det også med til, at der altid liiiige var tid til at nappe et kapitel mere ;) .
Fortællingen er delt op i fire synsvinkler, Mia (offeret), Mias mor ("hjælperen"), Colin (skurken) og Gabe (helten). Hvert kapitel ”tilhører” en bestemt karakter, og det er fra dennes synsvinkel vi hører historien. Strukturen gjorde fortællingen levende og fungerede rigtig godt som suspense til at opbygge spænding og udsætte klimakset til sidste øjeblik. Samtidig giver det skiftende perspektiv mulighed for, at de fleste læsere vil kunne finde en identificerbar karakter.
Jeg havde nemt ved at identificere mig med Mia, også selvom vi absolut ikke har samme baggrund (hun er fra et overklassehjem, hvor hun på mange måder er blevet udsat for omsorgssvigt).
Der var et par steder, hvor jeg blev generet af nogle sproglige fejl. Bl.a. et sted, hvor han/hun er byttet om og et sted, hvor man har glemt citationsvinkler (»). Men fortællingens indhold opvejer på alle måder for de få sproglige fejl.
Jeg ved ikke, om Hollywood går med planer om at filmatisere Den perfekte pige, men det håber jeg virkelig. Normalt hader jeg, når ”mine” bøger bliver filmatiseret, men der er ingen tvivl om, at jeg ville stå først i køen til at købe biografbilletter hertil.
Det bedste ved historien var uden tvivl, at jeg først gennemskuede plottet da der var to sider tilbage. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forventet det udfald. Og det er, i min optik, det vigtigste i en krimithriller –uforudsigelighed.
Jeg plejer som regel at bruge krimier som en slags frikvarter fra den tunge litteratur, og det her var altså et af de rigtig gode frikvarterer, hvor man både nåede til bageren efter romkugler og fik talt med ham den søde i 8.


Info om forfatteren:

Mary Kubica har en bachelorgrad i historie og amerikansk litteratur fra Miami University i Ohio. I dag bor hun lidt udenfor Chicago med hendes mand og to børn. Den perfekte pige er hendes debutroman og bogen blev en New York Times og USA Today bestseller. I sommers udkom hendes nye bog, Pretty Baby, som endnu ikke er udkommet på dansk. Men vi venter spændt! Hint, hint Turbulenz. ;)

Ekstra
Hvis anmeldelsen gav dig lyst til at læse bogen, så vil jeg anbefale at holde godt øje med bloggen og min instagram (@bookmeupscotty) i den nærmeste fremtid. Mere siger jeg ikke. ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar