onsdag den 3. august 2016

Boganmeldelse: Shotgun Lovesongs af Nickolas Butler

Bogen er på tilbud på Saxo lige nu, og koster kun DKK 103,-. Klik her.
Titel: Shotgun Lovesongs
Forfatter: Nickolas Butler
Udgivelsesår: 2016
Sideantal: 296
Forlag: Klim

Forlagets beskrivelse:
‘Shotgun Lovesongs’ er titlen på det album, som indierockeren Leland brager gennem den internationale lydmur med. Han indspillede det en vinter, i et gammelt hønsehus. En vinter, hvor han ensom og forvirret var søgt tilbage til sin hjemby, Little Wing, i Wisconsin. Albummet ændrer hans liv – han er verdensstjerne i den helt tunge liga nu, og han har friet til den smukke filmskuespiller Chloe.
Hjemme i Little Wing er Leland sammen med sine bedste venner. Henry bor stadig på hjemegnen og kæmper for at leve af sit landbrug sammen med ungdomskæresten Beth. Ronny er endt som invalideret rodeohelt, og Kip, forretningsmanden blandt dem, skal giftes og har inviteret til storslået bryllup.
Vennerne lever med drømmen om at være så tætte, som de altid har været. Men ungdommens ukomplicerede venskab udfordres af svigt, jalousi og ærgerrighed. Nu skal de slås for at nå hinanden igen, og spørgsmålet er, om de kan – for kan du tilgive, at din kammerat har solgt dig til sladderpressen, eller at din bedste ven har gjort det eneste, en bedste ven ikke må gøre?

Anmeldelse:
Jeg havde faktisk ikke de store forventninger til Shotgun Lovesongs. Jeg har efterfølgende kunne se, at den jo har fået voldsomt flotte anmeldelser med sig, men af en eller anden grund var det ikke en bog, jeg rigtig havde lagt mærke til. Det betød også, at jeg kunne gå til den med fuldstændigt åbent sind.
Bogen er bygget op således, at dens karakterer skiftevis fortæller et kapitel. De fem fortællere er alle opvokset i Little Wing, Wisconsin, som består af et lille tætknyttet samfund, hvor alle kender alle.
Vi følger først og fremmest de fire venner; Henry, Lee, Ronny og Kip, men også Henrys kone, Beth.
Henry er en jordbunden landmand, som har to børn og er gift med sin high school-kæreste, Beth. Han kæmper for at få landmandsarbejdet til at give overskud, og deler kun sjældent de økonomiske bekymringer med sin kone. Han er en stolt mand, og trods sin bedste ven, Lees store rigdom, nægter han at tage imod almisser. Henrys stolthed kan allerbedst beskrives med det indledende citat fra Herman Melvilles Moby Dick;

” But, heave ahead, boy, I'd rather be killed by you than kept alive by any other man.”

Selvom de sidder hårdt i det og hverdagen ikke ligner en romantisk komedie, bliver Beth og Henry på mange måder billedet på det gode gammeldags solide ægteskab, hvor man holder sammen til sidste ende. Deres forhold er et makkerskab, og i mit indre heppede jeg stille på dem.
Lee har forladt Little Wing for at udleve sin store musikerdrøm i New York. Her prøver han at finde mening i de flygtige forhold, der ofte følger med berømmelse, men som ligger langt fra opvæksten og værdierne i Little Wing, hvor man holder sammen hele livet – både i venskaber og kærlighed.
Ronny, den drengerøvsagtige, tidligere rodeostjerne er hjemvendt med en mindre hjerneskade som følge af de vilde rodeobedrifter. Lee er Ronnys store helt og bedste ven, og derfor er det også ham, som bliver bedt om at være forlover til Ronnys forestående bryllup.
Kip har i mange år været en succesfuld forretningsmand i Chicago, men er ligeledes hjemvendt til Little Wing for at åbne byens foderstof og gifte sig med Felicia, som i de indfødtes øjne er et vaskeægte storbymenneske.
Shotgun Lovesongs er en helt utrolig hjertevarm fortælling om venskab og tilknytning til mindefulde steder. Den har ikke store litterære intentioner, men er en god, solid fortælling om og ode til det simple liv i en lille landsby. Jeg holdt meget af læsningen, fordi bogens tempo var smittende og gav en form for altomfavnende ro. Det er tydeligt at Butler kender Wisconsin og dens småbyer, som sin egen bukselomme, og hans beskrivelser af naturen og dens lyde er så levende at læseren befinder sig midt i den kolde vinter i Midtvestens landskab. Den er helt klart en anbefaling værd.

Bonusinfo:
Jeg har efterfølgende erfaret, at Nickolas Butler er vokset op i Eau Claire, Wisconsin sammen med musikeren Justin Vernon, som er singer/songwriter i Bon Iver. Der kan trækkes utroligt mange paralleller mellem Justin Vernon og karakteren Lee, og i et interview fortæller Butler også, at Lees karakter er inspireret af Vernon, ligesom hele bogen udspringer af Butlers eget liv og egne oplevelser. Du kan læse hele interviewet med Butler lige her.


Jeg har i øvrigt været stille længe, og jeg skal snart fortælle hvorfor. :D


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar