torsdag den 16. januar 2020

Førstehjælp til læsekrise: jeres bedste tips og gode råd, når læselysten driller


En læser i krise: Så mange gode bøger, slet ingen læselyst.


Da jeg forleden bad om gode råd til at bryde ud af den læsekrise, jeg af uransagelige årsager startede året med, var I straks på tasterne – og tak for det! I var som altid fulde af gode råd og søde opmuntringer. Det er altså et utroligt privilegium at have sit eget lille panel til rådighed i sådanne situationer.
Mange af jer argumenterede for en decideret læsepause, og understregede, at lysten altid vender tilbage. Men I var heldigvis ikke blege for at dele forskellige tips til, hvordan den kan fremprovokeres. Særligt mange af jer lagde vægt på vigtigheden i en succesoplevelse, og denne forstod I som følelsen af at have færdiggjort en bog, hvilket får mange til at anbefale korte, letlæste bøger eller bøger, som man har læst før. Alle jeres råd er sammenskrevet og samlet herunder, hvor de er krydret med mine egne tanker.

God fornøjelse med dem – med ønsket om, at I aldrig får brug for dem. ;-)

1.     Læsepause
-      Accepter læsekrisen og omfavn den i stedet for at lade den påvirke negativt. Træk stikket for en stund og forsøg at finde ro i andre ting. Hold en læseferie – en ferie væk fra bøgerne.
-      Lav helt andre ting. I foreslår blandt andet, at man ser så meget tv, at man kommer til at savne læsningen.

2.     Find sindsro
-      I foreslår blandt andet lange ture med Møffe (hvis man ikke har en Møffe, kan man også gå med sig selv). Ture ud i natur og skov og gåture ved vandet. Jeg vil lige tilføje hobbysysler såsom at tegne, male, lægge puslespil eller klippe/klistre.

3.     Gå efter bestemte genrer
Her har I særligt fokus på bøger, der ikke kræver langvarig forpligtelse, men stadig giver store læseoplevelser.
-      Læs en kort, let, ligetil, hyggelig og nem bog og oplev følelsen af succes ved at læsningen skrider hurtigt frem.
-      Læs en sjov bog og oplev glæden ved den sjove læsning.
-      Læs noveller. Den korte form er mindre forpligtende, men giver stadig mulighed for store læseoplevelser.
-      Læs børnebøger og – endnu bedre – læs højt for at barn. Barnets glæde vil formentlig smitte og hyggefølelsen vil sprede sig i kroppen, som forhåbentlig vil kalde på mere.
-      Læs biografier eller erindringer. I fortæller, at der kan være en tryghed i ikke at skulle forholde sig til tolkning, og at de ofte ledsages af billeder, som gør læsningen lettere at komme igennem.
-      Læs digte, punktromaner og anden lyrik, som er mere sansende end fortællende.
-      Læs tegneserier og graphic novels. De er en vidunderlig pause fra den klassiske bogform og har en stærk formidlingskraft.

4.     Lyt til lydbøger
-      Når der lyttes til lydbøger, er det muligt at lave alt muligt andet imens, så derfor føles læsepresset ikke så stort, som når man sætter sig ned for at læse uden helt at have lysten.

5.     Gå en tur på biblioteket
-      Biblioteker kan have udstillinger med særlige temaer, der inspirerer til at starte på en bestemt bog. Samtidig kan deres store bogsamling måske vække lysten og gejsten for bøger.
-      Man kan altid gribe fat i en bibliotekar og fortælle om sin læsekrise, bibliotekaren vil garanteret have utallige bud på bøger, der kan afhjælpe krisen.

6.     Genlæs en bog, du elsker
-      I er rigtig mange, der forslår, at man genlæser en bog, man er glad for. I fortæller, at det giver en succesfølelse allerede fra side et, og at genkendeligheden kan føles tryg og rar.

7.     Læs en bog af en forfatter, du plejer at være glad for
-      Ved at læse en bog af en forfatter, man tidligere har haft gode oplevelser med, kan man måske bedre overkomme den opgave det er at gå i gang.

8.     “Slet” din TBR-liste
-      TBR betyder To Be Read, og det er selvsagt en liste med bøger, du gerne vil læse. Men selvom en TBR-liste i udgangspunktet er udarbejdet ud fra et lystprincip, så kan man nå til et punkt, hvor den i højere grad er med til at stresse fremfor at inspirere. Så rådet her er at gemme listen og bøgerne væk, så der kan startes på en frisk med helt nye bøger og nye tanker og ideer.

9.     Lav en liste med 3 tekster, du gerne vil læse
-       Læselysten kan sagtens vækkes af andet end bøger. Og hvis der har været læsetørke i en længere periode, kan det være en hjælp at få trænet sine læseevner og fodret lysten med mindre bidder af relevante nyheder, sjove artikler eller livsstilsmagasiner.


Endnu en gang tak for alle 
jeres gode råd og søde kommentarer. 
I motiverede og inspirerede, 
så denne læsehest er tilbage på sporet!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar