onsdag den 30. september 2015

Boganmeldelse: Jeg vælger uden filter

Jeg fik denne bog tilsendt af Rosinante og Co, med det formål at jeg skulle lave en videoanmeldelse til deres v-log-bogfællesskab. Det var ekstremt grænseoverskridende for mig (meget mere, end jeg havde forventet). Men jeg håber I vil tage godt imod den, I kan se den lige her.
Herunder følger min skrevne anmeldelse.


Titel: Jeg vælger uden filter
Forfatter: 25 nyere danske forfattere (se alle navne i indlægget)
Udgivelsesår: 2015
Sideantal: 152
Forlag: Høst og Søn


Forlagets beskrivelse:
Unge i dag står over for et utal af valg, der skal træffes. Aldrig har mulighederne været større for selv at vælge sine veje i livet, og derfor er det måske sværere end nogensinde. Der er mange valg, der skal træffes og mange overvejelser omkring rigtige valg og bekymringer for at træffe de forkerte. Bogen består af en samling korttekster og digte af markante danske forfattere, der skriver underfundigt, sjovt og tankevækkende om alle mulige og umulige former for valg.
Jeg vælger uden filter består af digte og korttekster af: Ronnie Andersen, Rebecca Bach-Lauritsen, Jens Blendstrup, Ditte Holm Bro, Daniel Dalgaard, Nanna Damsgaard-Larsen, Adda Djørup, Helle Helle, Kamilla Hega Holst, Tine Høeg, Peder Frederik Jensen, Dennis Gade Kofod, Anita Krumbach, Hanne Kvist, Cecilie Lind, Line-Maria Lång, Caroline Minor, Dorthe Nors, Stine Pilgaard, Kristina Stoltz, Amalie Laulund Trudsø, Jesper Wung-Sung og Nikolaj Zeuthen + et grafisk bidrag af: Jeppe Lai og William Zeuthen.


Anmeldelse:
Da jeg fik bogen tilsendt af var min umiddelbare tanke, at det ville blive svært at sige noget generelt om den, da den jo består af en masse brudstykker, som egentlig ikke er i direkte sammenhæng med hinanden. Men det er faktisk ikke tilfældet. Selvom teksterne naturligvis er vidt forskellige både i deres form, stil og indhold, så har de alle det tilfælles, at de på den ene eller anden måde handler om at vælge, nogle mere eksplicit end andre. De valg, der behandles er meget forskellige. Nogle af teksterne tager udgangspunkt i livets store valg, hvor andre behandler de små dagligdagsvalg (de valg vi ubevidst træffer).
Det at vælge er et tema, som alle kan relatere til, uanset aldersgruppe. Det er ikke muligt at gå igennem livet uden at træffe valg og valgtræfningen starter allerede inden vi får et sprog, det kan fx ses når moren spørger sit barn om vil have mad og barnet efterfølgende ryster på hovedet.
Der er ingen tvivl om at ungdommen i dag står over for mange valg –langt flere end deres forældre og bedsteforældre gjorde, og jeg mener helt sikkert at denne tekstsamling kan være med til at belyse de valg og sætte dem i perspektiv.
Det var ikke alle tekster jeg blev bidt af, men der var faktisk overraskende mange af dem, som satte sig i mig og fik mig til at tænke, en enkelt fik mig endda til at le. I kan høre mere om de enkelte tekster i videoen.
Hvis jeg stadig underviste, så ville jeg uden tvivl bruge denne bog til danskundervisning i udskolingen. Vi skulle ikke læse den fra ende til anden, men jeg ville vælge de tekster, som efter min mening bedst lagde op til refleksion om valg, og som derfor kunne danne grundlag for en givende debat.
For det er netop det den her samling kan, den tvinger læseren til at reflektere over valg i livet. Den minder om, hvordan de valg vi træffer kan få store konsekvenser for vores liv –også selvom valget synes bitte og ubetydeligt.
Det er på denne baggrund, at jeg giver ”Jeg vælger uden filter” mine varmeste anbefalinger.


2 kommentarer:

  1. Hvor er det bare en virkelig fin v-log! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak. Din kommentar betyder mere end du aner. Det var meget grænseoverskridende for mig. Jeg var pludselig helt blottet, sammenlignet med at jeg normalt "bare gemmer" mig bag en tekst. :)

      Slet