torsdag den 18. maj 2017

Den hemmelige historie om Twin Peaks af Mark Frost

Jeg fik tilsendt et anmeldereksemplar af Politikens Forlag (og det var som juleaften, da det ankom!). Saxo sælger den til DKK 270,- lige her.
Titel: Den hemmelige historie om Twin Peaks
Forfatter: Mark Frost
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 362
Forlag: Politikens Forlag 

Bare kald mig Agent Scotty, for de sidste to uger har jeg været på en vigtig mission, som både har krævet ’damn fine coffee’ og ’cherry pie that’ll kill ya’!

Da Twin Peaks sendte sidste afsnit for 25 år siden med Laura Palmers meddelelse til  Agent Cooper ”I’ll see you again in 25 years”, opstod frustration og forvirring blandt seriens fans. Ville der komme flere afsnit? Ville de først komme om 25 år? Hvad skete der egentlig med Agent Coopers virkelige jeg? Og døde Audrey under bombningen af banken?
I Den hemmelige historie om Twin Peaks inviteres læseren til vaskeægte detektivarbejde via adgangen til FBI’s arkivmateriale, og når man bladrer i bogen, vækkes tanker om store metalskuffer, støvede sagsakter og endeløse forsøg på at opklare mysterier i de sene kaffe- og donutkrævende nattetimer. Den betydelige samling dokumenter byder på et indblik i Twin Peaks historie, som tager afsæt i Clark og Lewis’ ekspeditionsdagbøger og fortsætter over i indianerstammen, Nez-Perces historie, før vi rigtigt får hul på den hemmelige historie om Twin Peaks. Byen og dens indbyggeres historie bliver udfoldet og præsenteret med detaljer, som ikke var at finde i TV-serien, og langsomt når vi frem til 80’erne, hvor liget af den unge Laura Palmer skyller op på land. De første 100 sider kan godt virke lidt tunge, i al fald hvis man hungrer efter gensynet med sine yndlingskarakterer og favoritsteder. Men derefter tager læsningen ellers fart, og denne læser slugte hvert eneste lille utydelige dokument, som havde det indeholdt en ukendt arv fra en fjern slægtning. Med kafferinge, overstregninger, sløringer af navne, fedtpletter og et generelt grumset udseende, kommer dokumenterne til at virke sandsynlige og autentiske.


Hvad der derudover er interessant er, at bogens mest centrale karakter er den ældre herre Dougie Milford, som ellers kun spiller en mindre rolle i serien (fordi hans unge kone ”kills him with sex” på deres bryllupsnat), men ved at inddrage avisejeren, Dougie, sammenvæves Twin Peaks fiktive univers med den virkelige verdens hændelser eller fænomener som eksempelvis Roswell, Bigfoot og mordet på Kennedy og denne sammenvævning bidrager til en opslugthed og fornemmelse af, at Twin Peaks-mysteriet er ganske sandsynligt og måske endda ægte.
Der er nogle uoverensstemmelser mellem bogen og TV-serien, men man kan spørge sig selv, om ikke det alt sammen er en del af bogens og seriens præmis? At intet nogensinde er entydigt, at læseren (og seeren) ikke skal vide sig sikker?
Bogen giver svar på nogle af mine indledende spørgsmål, men efterlader samtidig læseren med en lang række nye spørgsmål, og jeg sidder i hvert fald tilbage og tænker; ”der må være mere!” – og jeg glæder mig.

Kort og godt: Den hemmelige historie om Twin Peaks er ’damn fine’, og ’I plan on writing an epic poem about this gorgeous’ bog!
Alene for idé og layout bør bogen have et maksimalt antal stjerner, og det er helt sikkert, at den dedikerede Twin Peaks fan absolut ikke kan leve uden!

PS: Agent Cooper lærte os jo i sin tid, at … ”Every day, once a day, give yourself a present. Don't plan it. Don't wait for it. Just let it happen. It could be a new shirt at the men's store, a catnap in your office chair, or two cups of good, hot black coffee.” og hertil vil jeg gerne tilføje ”Or it could be the new Twin Peaks Book”, som kan købes lige her.

2 kommentarer:

  1. Den lyder utroligt spændende, den må jeg have fat i :) Jeg kender ikke til serien, tror du det er en hindring?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt vild med den, men det er uden tvivl på baggrund af min begejstring for serien. Om det decideret er en hindring, ved jeg ikke, men jeg tror ærligt talt mysteriet er en smule kedeligt at "løse", hvis ikke man kender til serien og dens persongalleri. Alle afsnit kan dog ses på HBO, og jeg genså dem lige inden læsningen. Den er virkelig noget særligt! :D

      Slet