fredag den 1. juni 2018

Seks anbefalinger til sommerlæsningenFor mig er sommerlæsning lig med bøger, jeg får varmen af. Derfor har jeg listet fem varme sommeranbefalinger, som er lige til at smide i kufferten, cykelkurven eller bare til at tage med ud i haven. Hver af de fem bøger gav mig både varmen og en fantastisk læseoplevelse.Asymmetri af Lisa Halliday
Det er sommer og bagende varmt, når vi møder den unge redaktionsassistent, Mary-Alice, der sidder og læser på en bænk i New York. Her møder hun en kendt – og noget ældre – forfatter, som dukker op hver søndag, når hun sidder og læser. Inden længe indleder de to i et ukonventionelt forhold og et helt andet sted i verden (i London), bliver en økonom tilbageholdt i lufthavnen, fordi han har irakisk baggrund. Hvordan de tre er forbundet er op til læseren at finde ud af, og der findes flere muligheder for at skabe en sammenstøbt fortælling. Lisa Halliday har et præcist og medrivende sprog, som hun bruger til at skabe interessante og helstøbte karakterer, der diskret kommenterer på deres eget fiktive univers. Asymmetri er en bagende varm sommerbog fyldt med tankevækkende passager, og jeg misunder alle dem, der endnu har den til gode!
Du kan læse mere i anmeldelsen her.Intet gælder af Joan Didion
Den tidligere LA-skuespiller og model, Maria Wyeth, har fart på, når hun kører på motorvejen i den californiske ørken. Hun er gift med filminstruktøren Carter, som hun har datteren Kate med, der ikke bor hos parret på grund af et medfødt handikap. Marias liv er præget af tomhed og mangel på mening, og det eneste hun har er nuet på motorvejen, som med en kolibris vingeslag og foden på speederen atter er borte. Hun holder sine følelser på afstand ved hjælp af alkohol, fart og sex med tilfældige mænd. Hun kender til intet og ingenting og derfor skræmmer det hende ikke at sætte kursen mod forfald. Intet gælder er en læseoplevelse ud over det sædvanlige og den californiske ørken er den perfekte scene til varm sommerlæsning.
Du kan læse mere i anmeldelsen her.


Som et muldyr der bringer flødeis til solen
af Sarah Ladipo Manyika
Sjældent har jeg elsket en karakter så højt, som jeg elsker Professor Morayo Da Silva. Den snart 75-årige sprudlende kvinde har appetit på livet, kærlighed til bøger og et væsen, der betager. Morayo er en frigjort kvinde fra Nigeria, hun bor alene i sin lejlighed i et hipt område i San Fransisco, og hun har brugt sin opsparing på at købe en lækker vintage-Porsche. Hun er ikke er bange for at gøre opmærksom på sig selv, når hun valser rundt i sine farvestrålende rober fra hjemlandet og flirter lidt med de mænd, hun støder på. Da vi møder hende i San Fransiscos sommervarme lærer vi, at hun er i færd med at planlægge sin 75-års fødselsdag for venner og bekendte, men pludselig mærke den livsglade kvinde, hvordan alderen nægter at lege med på hendes eventyr. Som et muldyr der bringer flødeis til solen er en lille bog, som er perfekt til strandtasken, men trods dens lille format, gemmer den på storslået litteratur!
Du kan læse mere i anmeldelsen her.


Sommeren uden mænd af Siri Hustvedt
I Sommeren uden mænd fortæller New York-forfatteren, Mia, hvordan hun havnede på et psykiatrisk hospital, da hendes mand ønskede en pause fra deres 30 års ægteskab. Parallelt med hendes erindring om det svigende brud, følger vi hende på rejsen til barndomsbyen i Minnesota, hvor hun tilbringer sommeren med at afholde et skrivekursus for unge piger.
Siri Hustvedt skriver med intellektuel dybde og forvandler affektteoretiske og lingvistiske analyser til smuklyrisk prosa. Og med Minnesotas varme sommermåneder er læseren sikret sol og varme i æstetikkens tegn. Bogen er velegnet til den nørden, som nyder en kobling af fag- og skønlitteratur.
Du kan læse mere i anmeldelsen her.
Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie
Det syder af varme og vanskelig kærlighed i Americanah, hvor solen står højt i Nigeria og kærligheden udfordres i USA. Ungdomskæresterne, Ifemelu og Obinze, mister kontakten, da de flygter fra militærstyret i Nigeria. Ifemelu havner i USA, hvor det er meningen, at hun skal genforenes med Obinze, men da han nægtes adgang, strander han i London. Livet går sin gang, og de to lever hver deres liv i forskellige kontinenter. Ifemelu, som nu bor i USA, bliver pludselig bevidst om sin egen hudfarve, og bogen er en stærk skildring af identitets- og racemæssige spørgsmål. Den tilbyder indblik i en afrikansk kvindes selvforståelse og problematiserer racisme og manglende etnisk ligestilling i den moderne verden. Americanah er bogen, som du kan tage med til stranden uden at ænse folk omkring dig eller opdage, at solen er gået ned. Den holder sin læser opslugt og forundret.
Du kan læse mere i anmeldelsen her.Liberty af Jakob Ejersbo
I kender den helt sikkert allerede. Liberty blev vist som tv-serie på DR i vinters, men derfor er der stadig god grund til at læse bogen, som tilbyder nuancer og personkarakteristikker, der kan være vanskelige at omsætte til tv.
Læseren følger skiftevis Christian og Marcus. Som 13-årig flytter Christian med sin familie til Tanzania, hvor han møder tanzanieren, Marcus. Marcus er vokset op i fattigdom med en voldelig far, en masse søskende og en desperat mor, som forsøger at skrabe penge sammen til dagen og vejen. De to drenge får et tæt venskab, hvis udvikling vi følger fra at være et ligeværdigt forhold med troen på lige muligheder for social mobilitet til en langsom krakelering af barndommens naivitet og erkendelsen af, at de i kraft af hudfarve har forskellige muligheder i livet. Det er ikke kun det afrikanske sceneri, der sørger for at gøre Liberty til en varm læseoplevelse, det er også ophedede diskussioner, desperation, sex og kærlighed, som mærkes helt ud i fingerspidserne.
Du kan læse mere i anmeldelsen her.


God læselyst og rigtig god sommer!


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar