tirsdag den 20. august 2019

Boganmeldelse: Lærerindens sang af Vigdis Hjorth


Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget.

Titel: Lærerindens sang
Forfatter: Vigdis Hjorth
Oversætter: Karen Fastrup
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 218
Forlag: Turbine


Lærerindens sang bygger på et simpelt plot; Lotte Bøk underviser i drama på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er 57 år og mor til en voksen datter, som bor i Australien. Hun bor alene i sit hyggelige hus, og hun nyder sin hverdag med undervisning og svampejagt i skoven. Hun underviser særligt de førsteårsstuderende i Bertolt Brechts klassiske værker, og hun nyder at fremføre tekster om menneske og moral. Lottes selvforståelse er stærk, hun ser sig selv som et hjælpsomt, intelligent og reflekteret menneske, og hun overvejer tit, hvem hun er (et godt menneske), og hvad hun er for andre.
Vi møder Lotte kort før, hun bliver opsøgt af en kunststuderende, som gerne vil have hendes hjælp til sit eksamensprojekt. Han vil filme en række af skolens lærere privat og professionelt for at belyse sammenhængen mellem det private og professionelle menneske. Lotte, som ser sig selv som værende et hjælpsomt menneske, indvilliger i at hjælpe den unge studerende. Efterhånden som projektet skrider frem, ser hun i stigende grad sig selv og sine handlinger udefra, pg hun bliver pinefuldt bevidst om egne ord, bevægelser og mimik. Hun iscenesætter sig selv, når der skal filmes, og mens hendes selvbevidsthed stiger, udviskes grænsen mellem et iboende selv og et konstrueret selvbillede.
Det er en lille, dyb og tankevækkende bog, som får sin læser til at reflektere over de masker, vi bærer. Den udkom på dansk i juni, men hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med Lotte Bøk, kan du blot puste ud, for den lille tankevækkende roman er fuldstændig perfekt til en grå regnvejsdag.


2 kommentarer:

  1. Den lyder helt fantastisk og ret hyggelig. Den må jeg lige huske til næste gang!

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er simpelthen så fin og tankevækkende. Lad mig endelig høre om din oplevelse, når du når så langt. :-)

      Slet