fredag den 23. august 2019

Quickfix boganmeldelser – sommerens læseoplevelser

Sponsoreret linksamarbejde med Bog & Idé.
Billedet viser både bøger, jeg selv har købt, og bøger jeg har fået tilsendt til anmeldelse.

Der har været stille her på Book me up, Scotty! i en meget lang periode, så for at give bloggen et solidt spark tilbage til livet, har jeg samlet alle sommerens læseoplevelser i små overskuelige bidder. Der er også længere anmeldelser af dem alle, så hvis du ønsker at få uddybet, skal du blot følge det tilhørende link. Jeg håber, du har haft en god sommer fyldt med gode bøger. Rigtig god fornøjelse med Scottys quickfix-boganmeldelser.


Helle erobreren af Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen
Bogen kan købes i Bog & Idé lige her.
Titel: Helle Erobreren
Forfatter: Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 284
Forlag: Gyldendal

Helle Anja Janning satte barren højt for sine slagterkollegaer, da hun med drømme og gåpåmod sigtede mod skyerne og blev en af de bedste slagtere Nykøbing Falster havde set. Der var bare lige lidt misforståelser, som andre kaldte svindel og pludselig var den kreative og handlekraftige slagter arbejdsløs. Hun står nu til rådighed for arbejdsmarkedet, og jobcentret har besluttet at sende hende i aktivering i en børnehave. Men børn skal ikke håndteres på samme måde som svineskank eller lammekøller, og inden hun får set sig om, er hun på hospitalet med lille Kaj og afskediget fra sin aktivering. Helle bliver indkaldt til aktivering på Nykøbing F. Sygehus, og – som det er gældende for Helles liv og væren – går intet efter planen. Den ene løgn tager den anden, og på en måde er det vel i den gode sags tjeneste, at hun påtager sig rollen som den sygemeldte polske kirurg, Natalia Nowak.
Min forventning til Helle Erobreren var farvet af pressens hårde kritik, men den blev simpelthen sommerens store overraskelse, for jeg blev blæst omkuld og var underholdt hele vejen igennem. Det er en af de bøger, jeg vil betegne som et frikvarter. Den er nem at læse, den underholder og kræver absolut intet af sin læser, og det var skønt!

Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

                            -----------------------------------------------------------------------

Lærerindens sang af Vigdis Hjorth

Titel: Lærerindens sang
Forfatter: Vigdis Hjorth
Oversætter: Karen Fastrup
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 218
Forlag: Turbine

Lærerindens sang bygger på et simpelt plot; 57-årige Lotte Bøk underviser i drama på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun bor alene og trives med hverdagen som underviser. Hun underviser særligt i Bertolt Brechts klassiske værker, og hun nyder at fremføre tekster om menneske og moral.
Lotte ser sig selv som et hjælpsomt, intelligent og reflekteret menneske, og overvejer tit, hvem hun er (et godt menneske), og hvad hun er for andre.
Vi møder hende kort før, hun bliver opsøgt af en kunststuderende, som gerne vil have hendes hjælp til sit eksamensprojekt. Han vil filme en række af skolens lærere privat og professionelt for at belyse sammenhængen mellem det private og professionelle menneske. Lotte er jo et hjælpsomt menneske, så hun indvilliger i at hjælpe den studerende. Efterhånden som projektet skrider frem, ser hun i stigende grad sig selv og sine handlinger udefra. Hun iscenesætter sig selv, og mens hendes selvbevidsthed stiger, udviskes grænsen mellem et iboende selv og et konstrueret selvbillede.
Det er en lille, dyb og tankevækkende bog, som får sin læser til at reflektere over de masker, vi bærer.

Du kan læse hele anmeldelsen lige her. 

 -----------------------------------------------------------------------

Et fængslende møde af Liane Moriarty

Titel: Et fængslende møde
Forfatter: Liane Moriarty
Oversætter: Ariane Veiergang og Hans Larsen
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 477
Forlag: Hr. Ferdinand

Tranquillum House er navnet på et nyt kursted, som fatteren, Frances Welty, har valgt at tjekke ind på. Overgangsalderen får hende til at miste selvkontrollen, og da hendes seneste kærlighedsroman er blevet afvist, trænger hun til at slappe af og finde indre ro. Stedet ledes af Masha, som måtte dø for at finde livets sande værdi, og nu vil hun gøre hvad som helst for at videregive sin visdom til uoplyste, lidende mennesker – med eller uden deres samtykke.
Det er en dragende roman med mange fortællinger i én, alle gæster kommer med hver deres udfordringer, og Mashas rene, oplyste sind står i spidsen for at guide dem i retningen mod et bedre liv. Romanen belyser etikken for det hjælpsomme væsen, som er så fast besluttet på at vie sit liv til at hjælpe andre, at det bliver mindre vigtigt for hende at respektere grænser og ulyst.
 Masha leder sine isolerede gæster ud på en “helserejse” ud over det sædvanlige.
Historien er uforudsigelig og spændende, og den holdt mig fastlænket til sengen – jeg var fuldstændig opslugt fra start til slut.

Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

  -----------------------------------------------------------------------

Et rigtigt liv af Katrine Marie Guldager

Bogen kan købes hos Bog & Idé her.
Titel: Et rigtigt liv
Forfatter: Katrine Marie Guldager
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 284
Forlag: Gyldendal

80’er-barnet, Filip, kommer fra en velhavende familie. Hans far og handicappede bror bor alene i det store hus i Hellerup efter morens tidlige død, og Filip selv er startet på kostskole. Efter kostskolen flytter han med sine venner ind i en lejlighed ved søerne, som hans farfar har sørget for. Han glider igennem sin uddannelse og efterfølgende står jobmulighederne i kø, for Filips familie er indflydelsesrig. Han kommer selvsagt til at tilhøre samme overklasse, som han altid har været en del af, men perfektion koster.
Det bliver aldrig kedeligt at læse om de rige. Hvad driver dem, hvordan bor de, hvordan føles det at have så mange penge? Katrine Marie Guldager kommer med et udmærket bud i Et rigtigt liv. Verden ligger for Filips fødder, og han kan gøre alt det med sit liv, som andre kun kan drømme om, men hvad gør man, hvis man ikke ved, hvad man drømmer om? Eller hvis alt alligevel føles planlagt og skæbnebestemt? Et rigtigt liv er en dragende og tempofyldt fortælling, hvis handling udspilles filmisk i læserens indre. Den belyser det universelle vilkår – at søge efter mening med livet, for selv jetsettet kan ikke købe svar på gådefulde spørgsmål om meningen med deres eksistens.

Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

 ----------------------------------------------------------------------- 

NW af Zadie Smith

Titel: NW
Forfatter: Zadie Smith
Oversætter: Steffen Rayburn-Maarup
Udgivelsesår: 2013
Sideantal: 371
Forlag: Rosinante (Gyldendals Bogklub)

Leah og Keisha er vokset op i det nordvestlige London, kaldet NW. For at lægge afstand til sin baggrund, har Keisha skiftet navn til Natalie og uddannet sig til advokat. Hun er gift og har to børn, men hendes primære fokus i livet er at nå til tops med karrieren. Leah har også taget en uddannelse, men hun bruger den ikke. Hun bor sammen med franskmanden, Michel, som tror, de to arbejder på at få børn, men Leah spiser p-piller i smug. Vi møder de to veninder i deres voksne liv, men der springes tilbage i tid, og vi erfarer, at en begivenhed fra deres fortid har skabt et ubrydeligt bånd mellem dem. De to kvinders historie akkompagneres af fortællingerne om Felix og Nathan – to mænd fra samme kvarter, som de var knyttet til i deres ungdomsår.
Romanens komposition er fri i ordets mest anarkistiske forstand. Store dele leveres i fragmenterede, usammenhængende bidder, og det er op til læseren at skabe et helstøbt billede ud fra opremsninger. NW er til dato en af mine mest skuffende læseoplevelser. Jeg læste både Hvide tænder og Om skønhed med stor fornøjelse, så jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg gik en stor læseoplevelse i møde. Mine forventninger blev ikke indfriet, og jeg kan kun lige til nøds skabe en form for referat, for jeg havde slet ikke held med at sammensætte stykkerne, og den blev desværre en plage at komme igennem.


Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

  -----------------------------------------------------------------------

En anonym pige af Geer Hendricks & Sarah Pekkanen

Bogen kan købes hos Bog & Idé her.
Titel: En anonym pige
Forfatter: Geer Hendricks & Sarah Pekkanen
Oversætter: Lisbet Kjær Johansen
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 420
Forlag: Gyldendal

Make-up artisten, Jessica, skal lægge make-up på to unge studerende og overhører hun deres samtale. Den ene fortæller om et psykologisk forskningsprojekt, som hun ikke har tænkt sig at deltage i alligevel. Opgaven betaler godt, og derfor beslutter Jessica sig for at møde op i den unge kvindes navn. Opgaven er simpel; hun skal besvare spørgsmål ved en computerskærm for Dr. Shields. Men projektets format ændres, og betalingen stiger betydeligt. Dr. Shields synes i stigende grad at manipulere, men det kan også være Jessicas eget moralske kompas, der sender hende ud af kurs? Grænsen mellem virkelighed og indbildning udviskes og Jessica må være lige så udspekuleret som Dr. Shields for at skabe mening i kaosset.
En anonym pige er en klassisk psykologisk thriller, og den fastholder det høje spændingsniveau helt til sidste side. Den kryber ind under huden og giver både myrekryb og gysende fornemmelser.

Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

  -----------------------------------------------------------------------

Den indre by af Dea Trier Mørch


Titel: Den indre by
Forfatter: Dea Trier Mørch
Udgivelsesår: 1980
Sideantal: 300
Forlag: Gyldendal

Lulu bor i indre by med sin mand, Danny, og deres to børn. Danny er medlem af Kommunistpartiet, og mange af hans aftener er afsat til partimøder. Lulu forsøger at holde styr på hjem og børn, mens Danny arbejder og deltager i sine møder. Hendes veninde, Marie, arbejder som pædagog i børnenes børnehave. Marie er også mor men bor ikke fast sammen med sin datters far, og hun er ikke lige så rodfæstet som Lulu.
Der er ikke lagt op til det store drama, og egentlig sker der heller ikke så meget, men skildringen af kvindeliv, små dagligdagskønskampe og kommunismens betydning giver et autentisk indblik i en anden tid. Dea Trier Mørch mestrer socialrealismen og leverer et fint lille stykke kulturhistorie, men hvis man skal blæses bagover og opleve forfatterens fulde potentiale, så skal man nok ikke starte med Den indre by.

Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

  -----------------------------------------------------------------------

Døgnkioskmenneske af Sayaka Murata

Titel: Døgnkioskmennesket
Forfatter: Sayaka Murata
Oversætter: Mette Holm
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 150
Forlag: Grif

36-årige Keiko er løsarbejder i en døgnkiosk i Tokyo. Hun er årsag til stor skam for sin familie, som ville ønske, at hun frem for alt blev gift og dernæst fandt sig et job, som de kunne være stolte af. Keiko er bare ikke som folk er flest, det kunne hun og alle andre allerede konstatere, da hun var barn. Det er ikke let for hende at læse mennesker og forstå sociale koder, så hun har i en tidlig alder lært, hvordan hun kan begå sig, selvom hun åbenlyst falder uden for.
Døgnkioskmennesket er et helt unikt indblik i den japanske arbejdskultur, og beskrivelserne af døgnkiosken er fuldstændig som at være der selv. I spændet mellem Keikos tanker og faktiske handlinger, får Sayaka Murata belyst vores forventninger til hinanden, og den lille roman løfter sig til at være en skarp analyse af menneskeskabte normaliteter.

Du kan læse hele anmeldelsen lige her.

  -----------------------------------------------------------------------

Det var nogle af mine læseoplevelser denne sommer, og jeg har virkelig haft gang i gode bøger. Det håber jeg også du har, og jeg hører meget gerne om dem i kommentarfeltet. 

Fortsat god (sen)sommer!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar