fredag den 20. september 2019

Boganmeldelse: Mine klassiske musikinstrumenter og Min lille Mozart

Begge bøger er anmeldereksemplarer fra forlaget

Titel: Mine klassiske musikinstrumenter og Min lille Mozart
Forfatter: Emilie Collet
Illustrator: Séverine Cordier
Oversætter: Fanny Bruun
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 12
Forlag: Forlaget Bolden

Mine klassiske musikinstrumenter og Min lille Mozart er kraftige pappegebøger fyldt med musik og leg. Ideen er god – børn elsker musik, og de elsker at trykke på knapper, der kan sætte noget i gang.


Forlaget Bolden udgav i sommers to musikbøger; Mine klassiske musikinstrumenter og Min lille Mozart, som skal introducere klassisk musik for de mindste. Begge bøger er bygget op om deres lydknapper, som byder på et nyt stykke musik på hver dobbeltside (seks stykker musik i alt). I Mine klassiske musikinstrumenter stifter vi bekendtskab med seks klassiske instrumenter; violinen, tværfløjten, guitaren, trompeten, paukerne og klaveret. Vi møder instrumenterne i uddrag af kendte klassiske værker, såsom Brahms violinkoncert og Griegs Morgenstemning.
De tilhørende tekstbidder er korte, og jeg har svært ved at forestille mig, at de rent faktisk vil blive brugt. De fleste børn har nok for travlt med musikken til at høre de små historier om lille Mozart. Men det betyder ikke så meget, det væsentlige er, at der er noteret, hvilket værk der afspilles, så mor og far også kan blive lidt klogere. Der er dog et enkelt men. På Min lille Mozarts bogryg, har man skrevet Miin. Det betyder måske nok ikke så meget for barnet, men det generer altså mit øje en smule, og det irriterer mig, hvis børn har bøger med stavefejl.
Illustrationerne taler ikke til min egen æstetiske sans, med de udført i pangfarver, som gør det lettere for barnet at skelne mellem dem, og jeg er vis på, at de for et barn er både fine og sjove.
Det er kraftige pappegebøger, og hvis det lykkes at undgå savl eller saftevand i nærheden af batteri og højtaler, så er de bestemt robuste nok til at overleve tiden hos en tumling. Ideen er god – børn elsker musik, og de elsker at trykke på knapper, der kan sætte noget i gang. Knapperne er følsomme, så de motorisk utrænede fingre skal ikke kæmpe længe for at finde den gyldne musikknap, man behøver blot at strejfe den (her er det måske relevant for den voksne at vide, at musikken også kan stoppes ved at strejfe selv samme knap). Der er som bekendt mange fordele ved at lytte til klassisk musik for både børn og voksne, for eksempel kan det bidrage til bedre søvn og stimulere kognitive egenskaber. Og bøgerne kan sagtens anskaffes allerede under graviditeten, så kan mor og far trykke på knappen i starten.
Fine, fine musikbøger til både hjemmet, dagplejen, vuggestuen og børnehaven!


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar