mandag den 11. november 2019

Julekalenderbøger i 24 afsnit – til børn i indskolingen og på mellemtrinnet


Nogle af bøgerne er gaver og anmeldereksemplarer, hvorfor indlægget markeres som reklame.
Jeg tror, det er en tradition for mange lærere at forkæle eleverne (og sig selv) med hyggelige julefortællinger i december måned. Det gjorde jeg i al fald selv, og jeg elskede, når eleverne sad bag deres kunstkreationer i form af juledekorationer med tændte lys og drømte sig væk til lyden af en god bog. Men tiden var altid knap, og der er som regel vigtigere ting for en lærer at ordne, end at finde en bog med 24 afsnit. Derfor har jeg samlet en lille stak julebøger, som alle er inddelt i dagsafsnit, der gør dem velegnede som julekalendere. Der er også information om kapitellængde og illustrationer.
De kan selvfølgelig også bruges uden for skolen, så jeg håber, alle voksne vil lade sig inspirere til hyggeligt samvær med en julekalender uden skærm (nu lyder jeg pludselig som modstander af tv-julekalendere. Hah, det skal være løgn – jeg elsker dem!). Man behøver i øvrigt ikke børn for at nyde bøgerne – det er jeg et levende bevis på.
Her kommer de så:


Hanne Hundiges jul af Thomas Lagermand Lundme
Højtlæsningsalder fra ca. 7 år
Kapitler på ca. 7 sider
Let illustreret
Hanne Hundiges jul er lige så sjov og skør, som alle de andre bøger om Hanne. Hanne går og venter på julen, og hver morgen starter hun dagen med at spørge, om det er jul nu, eller i morgen, eller i næste uge, eller måske i weekenden? Men julen lader vente på sig, og far er faktisk lige så utålmodig som Hanne, for de ville begge ønske, at det var jul hver eneste dag. Men heldigvis er Hanne ikke den stillesiddende type, så mens hun venter, finder hun på alle mulige skøre ting, der vil få tiden til at gå. Hanne forstår så sandelig at få noget ud af livet hver eneste dag, og det er faktisk det Hanne Hundiges jul handler om.
Den er særdeles velegnet til højtlæsning i indskolingen.


Julestjerner af Kim Langer og (illustreret af) Thorbjørn Christoffersen
Højtlæsningsalder fra ca. 6 år
Kapitler på ca. 5 sider
Let illustreret
Julestjerner er fortællingen om Sus, der bor med sin familie i Brøndbyøster i et tætbefolket område fyldt med højhuse. Et voldsomt uvejr tvinger dem til at flytte på landet, og de bliver nye beboere i landsbyen Brorfelde. I Brorfelde bliver Sus venner med Bob, som hun besøger byens observatorium sammen med, men da de to opdager en helt ny stjerne, begynder de mærkeligste ting at ske. Var det overhovedet en stjerne? Det må du finde ud af i Julestjerner!
Bogen bygger på tv-julekalenderen, som blev sendt for første gang i 2012, og som du kan gense i år (2019).


Jul i andre lande af Sofie Maria Brand
Højtlæsningsalder fra ca. 6 år
Kapitler på ca. 2 sider
Minimal tekst men med mange fakta og rigt illustreret
Jul i andre lande er måske ikke den mest oplagte til fælleslæsning, hvis ikke den er smidt op på en skærm eller lignende, så eleverne kan nyde illustrationerne imens. Men den skal med alligevel, for den er fyldt med sjov og forundrende læring.
Bogen tager os med på rejse rundt i verden til i alt 24 forskellige lande. Her lærer vi, hvornår alle de andre fejrer jul, hvordan vejret er juleaften, og hvad der særligt kendetegner deres unikke juletraditioner. Vi lærer også, hvordan landets historie har formet befolkningens måde at holde juleaften på, hvad der serveres til julemiddagen og hvilken pynt der ses i gader og stræder.
Den er oplagt til hyggeligt tværfagligt arbejde med jul i skolen, hvor både dansk, historie, kristendomskundskab, sprogfagene, billedkunst (og sådan kunne jeg blive ved) med fordel kan inddrages.


Snesøsteren af Maja Lunde
Højtlæsningsalder fra ca. 6 år
Kapitler på ca. 5 sider
Rigt illustreret med flere helsides illustrationer
Julian har altid elsket julen, men i år er den bare slet, ikke som den plejer at være. Noget mangler, for hele familien er i sorg over at have mistet Julians søster, Juni. Julian og hans forældre er mest bare tomme skygger af sig selv. Men en dag møder Julian en anderledes og lidt underlig pige. Pigen hedder Hedwig, og Hedwig er ikke helt som alle de andre børn. Der sker mange mystiske ting i hendes hus, og så er det som om, hun allerede ved, hvad Julian plejer at gøre for at komme i julehumør.
Snesøsteren er en rørende og tankevækkende julehistorie, og den egner sig særligt godt til dialogisk læsning.


Tinkas juleeventyr af Flemming Klem
Højtlæsningsalder fra ca. 8 år
Kapitler på ca. 14 sider
Ikke illustreret
Tinka behøver næppe en introduktion efter tv-succesen i 2017, men I skal da lige have en opfriskning alligevel.
I 100 år har nisser og mennesker levet i hver sit rige, og nissepigen Tinka har aldrig kendt til andet. Hun har altid følt sig anderledes, og da hun skal igennem det ritual, der betegner overgangen fra ungnisse til voksen, skifter amuletten ikke farve, som den skal. Tinka drømmer om at være som alle de andre nisser, så hun begiver sig ud på en eventyrlig og farefuld mission, som vil vise hvorfor mennesker og nisser har levet adskilt i 100 år og opklare hvorfor nisserne mister deres magi.


Iqbal Farooq og julesvineriet af Manu Sareen
Højtlæsningsalder fra ca. 8 år
Kapitler på ca. 10 sider
Let illustreret
Så nåede vi til skolelærerens favorit. Hvor har jeg bare haft mange gode stunder med Iqbal Farooq på mellemtrinnet.
Julen er kommet til Nørrebro, og Iqbal og resten af klassen er i gang med at planlægge deres multietniske krybbespil. Der har nemlig været forbud mod jul på grund af de mange forskellige etniciteter og trosretninger på skolen, men hvis bare den bliver multietnisk, så kan man jo sagtens genindføre den. Hjemme hos Iqbal render far rundt og er klædt ud som nisse, mens han går amok i køkkenet med risengrød og julebag, for Iqbals forældre gør en ære ud af at jule på den helt rigtige danske måde. Men bedst som alt ånder fred og ro, begynder ting at forsvinde. Julepynten, juletræerne og som resultat heraf – hele byens julestemning. Er det mon det velkendte ansigt, der netop er blevet lukket ud af Vestre Fængsel, der er på spil?
Som i alle gode julekalendere, er Iqbal i kapløb mod tiden, for julen skal reddes inden d. 24. december.


Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver af Jesper Wung-Sung
Højtlæsningsalder fra ca. 9 år
Kapitler på ca. 5 sider
Flere helsides illustrationer
De bedste julekalendere er dem, hvor julen skal reddes, og det må man så sandelig sige, at Kaj forsøger på i Jesper Wung-Sungs bud på en julekalender.
Kajs forældre har meget travlt, og de har slet ikke tid til at julehygge med familien. Men det er ikke noget problem, for de ansætter bare en au pair til at stå for julestemningen. Men lidt efter lidt bliver Kaj overbevist om, at den tilsyneladende gode au pair, i virkeligheden har planer om at rejse til Nordpolen for at skære julemanden i skiver. Hvad stiller man op med så afgørende viden i en i forvejen travl december måned med krybbespil, tyraner og søde piger? Kaj får travlt og hans december bliver bestemt ikke som planlagt.


Julebestiariet af Benni Bødker og John Kenn Mortensen

Højtlæsningsalder fra ca. 10 år
Kapitler på ca. 2 sider
Minimal tekst med mange illustrationer
Julebestiariet er måske ikke den mest oplagte til fælleslæsning, hvis ikke den er smidt op på en skærm eller lignende, så eleverne kan nyde illustrationerne imens. Men den skal med alligevel, for den er helt perfekt til alle dem, der tror bøger er kedelige.
Den er nemlig ikke kun en julekalender, den er også en helt uundværlig overlevelsesguide til den, der gerne vil slippe helskindet igennem december måned. Den forbereder sin læser på alle de vintervæsner, der hvert år strømmer frem til jul. Der er i alt 24 indsigtsfulde fakta om fæle julemonstre fra hele Europa, blandt andet Julevætten fra Danmark og Norge og Julekatten fra Island. Det finske monster har selvfølgelig sit helt eget umulige navn, Joulupukki. Layoutet er kreativt og gør det sjovt at orientere sig i teksten. Den er fyldt med mørke og uhyggelige illustrationer, så den er primært til mellemtrinsbørn og modige voksne.


Hvilke julekalenderbøger mangler på listen?
Jeg husker, at min egen klasse fik læst en op i indskolingen, som jeg simpelthen ikke kan komme i tanke om navnet på. Jeg husker bare, hvor hyggeligt det var.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar