søndag den 11. marts 2018

Boganmeldelse: Hjertet og flasken af Oliver Jeffers


Jeg fik tilsendt et anmeldereksemplar fra forlaget, men Bogreolen.dk sælger den for DKK 238,- inkl. fragt lige her.
Titel: Hjertet og flasken
Forfatter: Oliver Jeffers
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 40
Forlag: Carlsen

Oliver Jeffers leverer eksistentielle temaer med et poetisk og kunstnerisk udtryk, som taler til både børn og voksne. Hjertet og flasken er en smuk genvej til refleksion og til den vigtige dialog, som kan være svær at få hul på.
En lille pige rejser land og rige rundt, når bedstefar sidder i sin stol og fortæller gode historier. En dag er stolen tom og væk er de mange historier og landskaber, som de sammen har skabt i fantasien. Tabet gør ondt og for at sikre sig selv mod lignende smerte i fremtiden, tager hun sit hjerte og lægger det i en flaske, som hun bærer i en snor om halsen. Den lille pige bliver ikke længere ramt af smerte, men efterhånden som hun bliver ældre, går det op for hende, at hun ej heller rammes af glæde og begejstring. Hendes sikring mod verdens uretfærdigheder har været afhængig af følelsesmæssig isolation, men da et lille barn minder hende om den nysgerrighed og begejstring for livet, hun engang selv besad, kan hun pludselig ikke få hjertet ud af flasken.
I Hjertet og flasken er Oliver Jeffers “tilbage” præcis som vi kender (og elsker) ham fra Barn af bøger. Egentlig kan der ikke tales om et comeback, eftersom Hjertet og flasken i virkeligheden er ældre end Barn af bøger, men som dansk oversættelse er det et glædeligt gensyn med den kunstneriske og talentfulde forfatter. Den smukke historie fortælles implicit og skal læses mellem linjerne i de billeder, den tomme stol og det bedrøvede ansigt viser, og derfor er den også oplagt til højtlæsning. Den inviterer sin læser ind som medskaber af fortællingen, og jeg tvivler også på, at børn selv kan øjne og absorbere de eksistentielle temaer, den behandler. Men styrken ved Jeffers bøger er netop, at de både taler til barnet og den voksne læser, som hver især kan nyde den gode fortælling, de flotte billeder og den forsigtige poesi. Bogen lægger op til vigtige dialoger om tomhed, tab, kærlighed, glæde og håb, og jeg håber, den vil få en central plads i landets institutioner og børnefamiliens hjem. Jeg har læst mange børnebøger om sorg på det seneste, og det glæder mig, at forfattere beskæftiger sig med sorgen på børnenes præmisser. Jeg er slet ikke i tvivl om, hvilken værdi bøgerne har, for en bog er genvejen til refleksion og den dialog, som kan være så svær at få hul på – og Jeffers er særligt beundringsværdig. Jeg finder det imponerende, at man med så få ord og på så få sider kan fortælle en dyb og vigtig historie, som arbejder på flere niveauer og skaber refleksion, som lever videre i sin læser længe efter sidste side er læst. Hjertet og flasken anbefales til enhver lille og stor læser.
1 kommentar:

  1. Hej, jeg hedder "Warren Chandler" Jeg er fra Tyskland. Mit liv er blevet fyldt med smerter og bitterhed, da intet ser ud til at fungere for mig, og hver gang noget godt er ved at komme min vej, er der altid en eller to forhindringer, og alle, jeg havde bedt om hjælp, svigtede mig. Mit liv har været sådan her i over 15 år, og jeg blev forladt af alle. Min kone forlod mig på grund af min manglende evne til at give hendes behov og tage sig af vores to børn, da jeg ikke havde noget arbejde. Jeg gav op på alt og besluttede at afslutte det hele ved at begå selvmord, da jeg har forsøgt mit bedste for at sikre alt er rigtigt, men al indsats var forgæves og abortiv.


    Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig til denne vidunderlige, store stavekaster, der til sidst hjalp mig ud ... Jeg har aldrig været en fan af ting som dette, men besluttede bare at forsøge modvilligt, fordi jeg var desperat og efterladt uden valg ... Han gjorde specielle bønner og brugte rødder og urter ...

    Inden for to dage blev jeg kaldt af et byggefirma, som jeg har indsendt en jobansøgning for mere end fem måneder siden, og jeg blev informeret om, at jeg har fået jobbet og skulle genoptage arbejdet med øjeblikkelig virkning. Jeg fik et hus og en bil af firmaet. Ting begyndte at arbejde for mig igen, og alle, der forlod mig, undskyldte for altid at give op på mig. Min kone ringede til mig og var ked af det følelsesmæssige traume, hun havde forårsaget mig, hun flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt. hvad et vidunderligt mirakel Baba Egbe gjorde for mig og min familie.

    Jeg har introduceret ham for mange par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg tror på en person der har brug for hans hjælp. For øjeblikkelig hjælp af enhver art, kontakt Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +7 (926) 512-8701.

    SvarSlet