mandag den 29. januar 2018

Boganmeldelse: Brudstykker af Kamilla Tolnø

Jeg fik tilsendt et anmeldereksemplar af forfatteren selv, men den lille bog kan også købes hos de fleste online boghandlere bl.a. her på iMusic til DKK 72,-
Titel: Brudstykker - brudstykker af liv, der aldrig er levet
Forfatter: Kamilla Tolnø
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 161
Forlag: Books on Demand (selvudgivelse)

Der er noget særligt fint og skrøbeligt over Kamilla Tolnøs 13 små fortællinger om forskellige kvindeskæbner, men desværre står de lidt i skyggen af mangelfuld korrekturlæsning.
Brudstykker er en lille bog bestående af 13 noveller, som alle har en kvindelig hovedrolle, hvis liv og skæbne vi følger. De 13 historier er uafhængige af hinanden, og vi starter hos et jeg, som har reddet et såret dyr. I en anden historie befinder vi os på en øde ø og et tredje jeg i en tredje historie er på vej til at forgifte sin dronning. Alle kvindelige jeg’er beretter om en skæbne, hvor liv og død på meget forskellige måder synes at være centralt tema. Min egen personlige favorit hedder Hjerte og udspilles på et hospital, hvor vi følger en ung kvinde, som ikke ved, hvad hun fejler. Hun har mange følelser, og når hun føler noget er det med hele kroppen. Faktisk er hendes følelser – hvad enten det er glæde eller sorg – så store, at hun kan brække knogler i kroppen, når hun føler, og herved indbyder Kamilla Tolnø sin læser til at reflektere over den magt, følelser kan have over os alle.
Der er noget særligt smukt og følsomt – jeg vil næsten kalde det skrøbeligt – over Kamilla Tolnøs samling af tekster. Hun er god til at male et billede, og hun formår at skabe 13 jeg’er, som nemt kan skelnes fra hinanden. Alle er troværdige og lette at identificere sig med, fordi deres problemstillinger er genkendelige og universelle. De implicitte fortællinger, der gemmer sig mellem linjerne holder læserens opmærksomhed og interesse i skak og sætter gang i eksistentielle tanker.
Desværre er der mange fejl, og samlingen trænger til en grundig korrekturlæsning. Det er brandærgerligt, for der er ingen tvivl om, at Kamilla Tolnø er et talent, men talentet kommer lidt til at stå i skyggen af de mange taste- og sproglige fejl. Det sker eksempelvis når fingre bliver til finger, når der mangler et er, når sig forveksles med sit eller når fjerne bliver til fjern. Fremfor blot at nyde talentets historier – for hun ér et talent og det ér fine historier – fik jeg lyst til at finde en kuglepen og få styr på alt det, der generede øjet. Det betyder altså også, at læseoplevelsen ikke helt kommer til sin ret, men jeg vil stadig belønne kreativiteten og det skrøbelige udtryk med tre store kaffekopper.


4 kommentarer:

 1. Sikke en fin og retfærdig anmeldelse, synes jeg! Det må bare ikke undervurderes, hvor vigtigt det er, at man ikke distraheres fra værkets essens pga. dumme slåfejl.

  Synes stadig du formår at formidle, hvor fin en samling det er, og hvor meget talent Tolnø sidder med!

  litcomprime.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er simpelthen så glad for den kommentar, Julie. For jeg syntes faktisk, det var en rigtig svær anmeldelse at skrive. Jeg vil jo ikke tage modet fra en talentfuld forfatter, og jeg vil så gerne se, at hun fortsætter skriverierne, men jeg følte også, at jeg var nødt til at påpege det, der stod i vejen for den altopslugende oplevelse. Tak, tak, tak fordi du skrev!

   Slet
  2. Det forstår jeg virkelig godt! Jeg synes tit, man kan ende i situationer som bogblogger, hvor det er en udfordring at finde den helt rigtige balance mellem ærlighed og integritet. Og den balance finder du bare så fint her :)

   Slet
  3. Jeg er helt enig i, at det kan være en vanskelig balancegang. Man er jo heller ikke interesseret i at ødelægge noget for nogen. Og hvis jeg fx ikke var glad for en Ken Follett-bog, så ville det jo heller ikke være vanskeligt at fortælle, for han ville jo aldrig nogensinde mærke, hvis jeg fik afskrækket en læser eller to.
   Men jeg kan kun sige tak for din kommentar. Den varmer altså!

   Slet