tirsdag den 24. april 2018

Boganmeldelse: Små påsatte brande af Celeste Ng


Jeg har modtaget 'Små påsatte brande' af Celeste Ng som anmeldereksemplar fra Hr. Ferdinand. Hvis man ikke har aftale om en boganmeldelse, kan den købes til DKK 191,- hos Willamdam.dk lige her.

Titel: Små påsatte brande
Forfatter: Celeste Ng
Oversætter:  Lisbet Kjær Johansen
Udgivelsesår: 2018
Sideantal: 350
Forlag: Hr, Ferdinand

“Livet i deres smukke, […] perfekt ordnede by, hvor alle kom godt ud af det med hinanden, og alle fulgte reglerne, og alt skule være smukt og perfekt udvendigt, uanset hvordan det rodede indeni.”
I Shaker Heights lever man efter reglerne. Man sætter sin skraldespand bag sit hus, så facaden ud til gaden er pæn og ryddelig, man farvekoordinerer sit hus, så det passer til nabohuset, man holder græsset nyslået og bladene revet sammen – og hvis man nu alligevel skulle komme til at træde uden for de mange normer og regler, så sørger man i det mindste for at gøre det i skjul i respekt for naboer og byens pæne ry.
Mrs. Richardson er født og opvokset i Shaker Heights. Med sin ordentlige og regelrette personlighed, er hun en forbilledlig Shaker Heights-beboer. Hver morgen måler hun sirligt sine Cheerios op i en kop, så hun ikke får mere end producentens anbefalede mængde, hun går til aerobics tre gange om ugen, hvor hun nøje følger med i, om hendes pulsslag når over de anbefalede 120 i minuttet, og hun har ridset et mærke i vinglasset, så hun ved præcis, hvor meget hun må hælde op, hvis det skal gøre godt for hjertet. Hun er gift med Mr. Richardson, og sammen har parret fire børn; den smukke og fashionable Lexie, som lander alle de største roller i sin high schools teaterforestillinger, den attraktive og populære Trip, som selvfølgelig er god til sport, den retfærdige og fornuftige Moody, som gerne vil klare sig godt i skolen og sidst, men ikke mindst, den anderledes og rebelske Izzie, som ikke spilder tid på at tænke over, hvad verden mener om hende. Familien lever deres fredelige overklasseliv uden andre bekymringer end dem Izzie ind imellem giver dem, når hun igen viser ligegyldighed over for den fornemme opgave det er at opretholde et ydre glansbillede. Men det skal alt sammen ændre sig, da en enlig (fattigt) mor og hendes teenagedatter flytter til byen og bor i familien Richardsons udlejningsbolig. De to familier bliver indvævet i hinandens liv og pludselig dukker mystiske spor fra fortiden op. Da venner af Richardson-familien forsøger at adoptere et kinesisk barn mod moderens vilje, er det både fortidens synder og nutidens hemmeligheder, der truer med at forstyrre idyllen i det ellers perfekte Shaker Heights.
Celeste Ng gør et formidabelt stykke arbejde med at skildre det miljø, historien udspilles i. Med sin indledende fortælling om alle nabolagets regler for at opretholde det perfekte ydre, fik jeg associationer til indledningen til Edward Saksehånd: “And so began Edward's fantastical adventures in a pastel paradise known as Suburbia.”. Hun maler altså et billede af idyllen, som vi også kender den fra diverse kult- og horrorfilm, hvor det fejlfrie bliver skræmmende, og det løb mig koldt ned ad ryggen, da jeg læste om det perfekte Shaker Heights. Det er ikke uden grund, jeg sammenligner forfatterens fortælling med filmverdenen, for der er noget særligt filmisk over læsningen af Små påsatte brande. Det er ikke tempofyldt læsning, men det er en stille og rolig hverdagsfortælling fyldt med små diskrete spor eller brikker, som læseren kan samle op og tage med sig undervejs for tilsidst at skabe et fuldendt og dog (ironisk nok) ikke spor perfekt billede af Shaker Heights og dets beboere.
Samtidig er det en bog, som behandler spændende spørgsmål om race, kultur og stereotypiske forestillinger uden at være hverken belærende eller moraliserende. Således ser vi, under adoptionssagen af det kinesiske barn, hvordan adoptionsmoren ikke har overvejet at de dukker, hun giver sin adoptivdatter repræsenterer et ideal, som ligger langt fra det kinesiske barns etnicitet. Vi lærer, sideløbende med den egentlige historie, om vigtigheden i at have diversitet i repræsentationer, så alle, uanset etnisk ophav, oplever at kunne spejle sig i den kultur, de præsenteres for. Der er altså mange parallelle handlingsforløb – både de direkte, og også dem som ligger gemt mellem linjerne, og læseren bestemmer selv, hvor meget hun vil gå i dybden. Hver historie fortælles fra flere forskellige synsvinkler, som tilføjer et nyt lag, og forfatteren viser stor empati for hver af sine karakterer. Herved gør hun det også fuldstændig umuligt at udpege gode og onde, og hun leger med spørgsmålet om, hvorvidt man overhovedet kan kategorisere mennesker. Samtidig er det interessant at se, hvordan Ng netop selv gør brug af stereotyper i sin præsentation af både tilflyttere og indfødte i Shaker Heights.
Så hvad er det egentlig for en bog Ng har skrevet? For den refleksive læser er det en kritik af samfundet og af manglende diversitet i repræsentationer i kulturen. Men for læseren der befinder sig vel på overfladen, er det også en fortælling om kærlighed, slægtsskab, biologi, venskab og hemmeligheder. Sidst men ikke mindst er det en sand godbid til ethvert 80’er-barn, fordi handlingen udspilles i 90’erne, og gensynet med eftermiddags-talk shows, Aerosmith, Titanic og Lewinsky-skandalen er med til at skabe en troværdig og selvfølgelig også nostalgisk ramme for historien.
Det er en fantastisk bog, som nærmest læser sig selv, men hold nu op, hvor er der mange stave/trykfejl, og det irriterede mig grænseløst. Den er fyldt med steder, hvor ’have’ er blevet til ’havde’, ’men’ er blevet til ’med’, hele ord mangler i sætningen og hvor et enkelt ord i en datidssætning er i nutid, som for eksempel “Izzy sluttede sig til sine søskende og dumpe ned i sofaen sammen med dem”. Min irritation over de mange gentagne fejl var stor, men jeg kan næppe lade forfatteren stå til ansvar for det danske oversættelses/korrekturarbejde. Derfor må bogen alligevel få fem lækre kaffekopper herfra. Det er alt i alt en skøn læseoplevelse, som kan fange læsere på ethvert niveau.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar