onsdag den 15. november 2017

Boganmeldelse: Jul i andre lande af Sofie Maria Brand

Jeg var så heldig at få tilsendt et anmeldereksemplar af Gyldendal, men den kan fås på Saxo til DKK 168,-.
Titel: Jul i andre lande
Forfatter: Sofie Maria Brand
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 64
Forlag: Gyldendal

Der er lagt op til undren, grin og seriøs julehygge, når Sofie Maria Brand tager sin læser med rundt i verden. Bliv klogere på hvordan, man holder jul i andre lande, mens du langsomt lader dig forføre af julestemning og højtidsmagi.
I Jul i andre lande inviterer Sofie Maria Brand sine læsere med rundt i verden til i alt 24 forskellige lande. Her lærer vi, hvornår alle de andre fejrer jul, hvordan vejret er juleaften, og hvad der særligt kendetegner deres unikke juletraditioner. Vi lærer også, hvordan landets historie har formet befolkningens måde at holde juleaften på, hvad der serveres til julemiddagen og hvilken pynt der ses i gader og stræder. Bogen er rigt illustreret med flotte tegninger af Rasmus Juul, som både vækker julestemningen og komplementerer tekstsiden på fremragende vis. Hver side er flot og farverig og den samlede billedside er stemningsmættet og fyldt med glæde og begejstring.
Sofie Maria Brand kan ikke skjule sin fortid som skolelærer, og hun viser, hvordan hun både har didaktisk og pædagogisk indsigt i sin udvælgelse af materiale og formidlingen af det. Der er gjort brug af små faktabokse, som fortæller antallet af indbyggere i det aktuelle land og hvilke religioner, der er mest udbredt, og små jordkloder illustrerer hvor på kloden, landet er placeret. Bagest i bogen er et lille opslagsværk, hvor læseren kan lære om de største religioners festlige højtider og også om visse religioners forbindelse til hinanden.
Jeg fandt det især underholdende at læse om de tre lande, jeg selv har holdt jul i.
Siderne er tykke, og bogen indbyder til højtlæsning og til at tale med sit barn (eller hvem som helst, der læses højt for) om andre landes skikke, som måske synes sære for os i Danmark, men også om de danske skikke, som må være sære i andre lande.* Der er ingen tvivl om, at bogen henvender sig til børn, men som voksen får man altså også meget ud af læsningen. Forfatteren har gjort et flot stykke arbejde med at finde information, som er oplysende for både store og små, og jeg måtte flere gange læse højt for min partner – enten fordi der var sjove ting, vi genkendte, som for eksempel fra jul i Japan eller også fordi, der var information, som bare var så skæg og skør, at jeg måtte dele det med nogen. Vidste du for eksempel, at der er lande, hvor en forkælet udhulet træstub, gemmer på julens gaver, til den får tæv og spytter dem ud? Eller at en klat grød i loftet giver god høst? Som du kan høre, er det absolut en bog, der skal læses i fællesskab, så man sammen kan undres og udnytte den nyerhvervede indsigt til gode samtaler.
Jeg håber, at den læringsrige og sjove julekalender vil finde vej til mange danske børns natborde, så de hver dag i december måned kan få den lille gave, det er, at få indsigt i hvad børn rundt omkring i verden render og laver til jul.
Seks julede kaffekopper herfra!



---------------------------------------------
*En lille sidenote: Jeg fik en kollega i Tokyo til næsten at falde ned af sin stol af grin, da jeg foreslog, at vi tog en dans om kontorets juletræ, og sådan kan det, der synes normalt og selvfølgeligt for os være det særeste i en anden del af verden.


En ekstra sidenote: Vores tradition med at fejre julebryggens lancering i november. blev anledning til stor forvirring i Japan. Min kollega kom løbende ind på kontoret og fortalte, at han via Google Translate havde læst i de danske medier, at sneen var faldet i hele Danmark. Endnu større blev forvirringen, da jeg forsøgte at forklare, at det bare er det, vi kalder det, når vi fejrer, at julebryggen er ude. Jeg forklarede, hvordan skummet på en julebryg lægger sig som sne, og han sagde: “So … You celebrate … a beer …?,” hvortil jeg jo kun kunne svare “yes ...”. Lang historie kort, det endte som et tweet på Danmarks Ambassades japanske twitterprofil til stor begejstring og forundring for de japanske følgere. ;)

5 kommentarer:

  1. Sikke en sød og lærerig bog. Hvis min datter var en smule ældre havde jeg straks klikket dem hjem.
    Og i øvrigt rigtig sjove anekdoter om din jul i Japan ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er simpelthen så fin og oplysende. Man kan undre sig over, at den ikke allerede eksisterede. Ja, Malou er nok lige lille nok til at forstå det med andre lande, men glæd dig, for den er ikke kun sjov for de mindste! :D

      Slet
  2. Det var da en rigtig god ide til en bog!
    Jeg kan svagt huske et minde fra folkeskolen, hvor vi op til jul netop havde lidt undervisning om jul i andre lande. Jeg husker ikke meget, men det var super spændende. Det kunne være jeg skulle få fat i den bog, og genopleve lidt barndomsminder ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej hvor skægt, måske var det en del af "pensum" i 90'erne, for det kan jeg også huske. Men der var mange sjove facts i 'Jul i andre lande', som jeg aldrig havde hørt om. Den er helt sikkert en anbefaling værd – måde som minde genopfriskning og som kilde til ny, skæg viden. :)

      Slet
  3. Hvor lyder det bare som en rigtig hyggelig bog :) hvad jeg har hørt om den, så minder den mig også lidt om Pyrus og alletiders jul, hvor de også besøger forskellige lande, og ser på deres juletraditioner :) Men super god idé til en bog, kunne være den skulle finde vej ind under juletræet :) og hvor var det hyggeligt og sjovt, at læse om dine oplevelser i Japan ;)

    SvarSlet