lørdag den 14. oktober 2017

Boganmeldelse: Træet, dyrene og os af Hanne Kvist

[Sponsoreret] Jeg fik tilsendt et anmeldereksemplar af Gyldendal, men den anbefalelsesværdige bog kan også erhverves lige her til DKK 255,- 
Titel: Træet, dyrene og os
Forfatter: Hanne Kvist
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 32
Forlag: Gyldendal

Hanne Kvist inviterer til filosofiske spørgsmål i børnehøjde, når hun præsenterer dumme regler, som alle følger, men ingen vil kendes ved.
 Midt i skoven sidder børnene og spiller Matador med dyrene. Dyrene keder sig lidt, for det er et langt spil, og de vil hellere løbe stærkt og springe højt. Men reglerne er, at man spiller til der er bygget hoteller på alle grundene. Dyrene brokker sig lidt, mens børnene forsøger at holde styr på spillet, så det hele kan gå rigtigt til. Ræven har Rådhuspladsen, men hvem har nu Hvidovrevej? I regn og blæst forsøger børnene at holde styr på spilleplade og regler, men ud af det blå dukker et træ op, og det må de altså ignorere, for et træ kan ikke bare sådan dukke op. Et træ kan jo kun stå stille. Træet er ikke meget for at blive ignoreret og sammen med de andre træer begynder det at rasle og larme. Det gør børnene og dyrene sure, for det forstyrrer deres kedelige spil gevaldigt, og i øvrigt bryder det med reglen om, at træer står stille. Fordi træet er anderledes får det ikke lov til at lege med, dets deltagelse ville ikke blot bryde med spillets regler, det ville bryde med virkelighedens regler, og hvis det alligevel bare skal stå stille, så gider det slet ikke. Og først da elgen går med til at lege med på træets præmisser, brydes både reglen om at spille til der er hoteller på alle grundene, men også alle regler om at træer skal stå stille. Hvordan det hele ender skal jeg ikke afsløre her. Men hvad jeg derimod kan afsløre er, at Træet, dyrene og os er en abstrakt, men bemærkelsesværdig fortælling om accept – både uovervejet accept af vanetænkning og regler, men også accept af det, der bryder med reglerne – af det der er anderledes. Det er filosofi i børnehøjde, og med en spørgelysten voksen ved sin side, vil bogen opmuntre børn til at tale om alle de mange mærkelige regler, der er i verden, og hvem der bestemmer alting. Bogens smukke illustrationer er holdt i en barnlig streg og trykt på tykke sider, som vil holde til uendelige højtlæsninger, og jeg kan afsløre at bogen, udover at være velegnet til højtlæsning for de mindste, også er anvendelig, når den fuldvoksne mand på 36 skal lulles i søvn. En sød og smuk bog, som fortjener fuldt hus.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar