mandag den 23. oktober 2017

Når læsere lytter: Anbefaling af litterære podcasts

Jeg kan ikke finde ud af at lytte til bøger (det står der også lidt om her), jeg mister fokus og pludselig er et nyt kapitel startet uden, at jeg ved, hvad der skete i det forrige. Men engang imellem er det altså praktisk at have noget at lytte til alligevel, og heldigvis kan jeg godt holde fokus, hvis jeg lytter til en podcast, der indholdsmæssigt fanger mig. Jeg synes selv det har været lidt vanskeligt at finde frem til interessante danske podcasts for en bogelsker, og derfor tænkte jeg, at der måske er andre end mig, som ville nyde godt af en liste med en kort introduktion til de forskellige. Introduktionerne er tyvstjålet fra mediernes egne sider, men ved enkelte har jeg tilføjet mine egne personlige anbefalinger til en udsendelse, der er værd at give et lyt.Billedet er venligst udlånt af Bogfolk.
“Bogfolk udnytter lydmediets mulighed for at lade dig komme endnu længere ind i litteraturen, men Bogfolk skal også udfordre os selv. I stedet for at nøjes med at lade kritikerne fælde en endelig dom inviterer vi dem i studiet (Boghallens kælderetage lige ved reolerne med børnebøger!) til samtale og diskussion. Det helt unikke ved Bogfolk er nemlig, at litteraturkritikken er i fokus. Det er den, fordi den er vigtig. Det tillægges stor betydning, hvem der anmelder den nye litteratur, og hvordan de gør det.”

Jeg anbefaler især Depressionslitteratur: Når lykken bliveret kvælende moralsk påbud, hvor Politikens litteraturkritiker, Mikkel Krause Frantzen, med afsæt i sin ph.d.-afhandling, taler om depressionen som psykologisk og samfundsmæssigt problem. Han beskriver, hvordan lykken er blevet et moralsk påbud og kommer med bud på, hvordan skønlitteraturen kan bidrage til vores forståelse af depressionsfænomenet.Billedet er venligst udlånt af Gyldendal Podcast.
“GYLDENDAL PODCAST er en del af en omfattende indsats for at udbygge relationen mellem landets læseheste og Danmarks største forlag. […] GYLDENDAL PODCAST er den første forlagsdrevne podcast om bøger i Danmark og bliver en udvidelse af det forhold – mere kvalitets-infotainment til mennesker, der elsker at læse," siger Thomas Broge-Starck (digital marketingchef i Gyldendal Forlag).

Jeg anbefaler især Brinkmann,Garbers og Albrechtsen om Tinder, sex og kærlighed, hvor Brinkmann er moderator og deltager, når de tre diskuterer kærlighed i et kapitalistisk nyttesamfund.

Billedet er venligst udlånt af Masterclasses.
“Er du bog- eller sprognørd, skrivende eller helt læse-spæd og blot nysgerrig på litteraturens mange hemmeligheder?I denne serie vil ti forfattere der mestrer hver deres genre, føre dig ind i dybet af litteraturens vidtrækkende univers. Med udgangspunkt i mestrenes egne personlige rejser ind i bogstaverne, vil du blive klogere på følelserne, drømmene og tankerne bag alt lige fra skabelsen af krimien til børnebogen. Du vil blive klogere på genrernes særtræk, men også deres fællesnævnere - og forhåbentligt vil du blive inspireret, underholdt og mentalt beriget undervejs.Serien er baseret på foredragsrækken 'Ti Mestre' fra Thiemers Magasin i København."

Jeg anbefaler især episode 10, hvor forfatter, Kim Fupz Aakeson, fortæller om børnebogen. Han beretter om processen med at skrive og opbygge karakterer, og også om, hvordan han finder inspiration i egen dagligdag og i de mennesker, der omgiver ham.


Billedet er venligst udlånt af Skønlitteratur på P1.
“Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden."“PODCAST 'Klassikere genfortalt' giver litterær førstehjælp. Den klassiske verdenslitteratur kan nogle gange virke uoverskuelige at give sig i kast med, men det er der heldigvis råd for nu. Lyt med, når en række kendte danske forfattere gennemgår deres yndlingsklassikere i podcastserien 'Klassikere genfortalt'.”


6 kommentarer:

 1. Kender du PlotCast? Det kan anbefales :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu gør jeg, Bente! :D Jeg måtte straks google – tak for tippet! Jeg regner med at opdatere listen ved lejlighed, så det er skønt med inputs!

   Slet
 2. Jeg sidder faktisk selv og er ved at planlægge et blogindlæg om podcasts, så det er virkelig interessant at se, hvilke gode podcasts, du har fundet derude. Og så tager du altså også bare misundelsesværdigt lækre billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende! Det må jeg lige holde øje med. Jeg håbe på at finde tid til at lave en "fast" liste, som jeg kan opdatere efterhånden som jeg opdager nye. Og tusind, tusind tak. Det er jeg rigtig glad for, du synes! :)

   Slet
 3. Super godt med et indlæg om Podcasts! Jeg glæder mig allerede til, at prøve at lytte til dem, når jeg nu alligevel skal gøre rent og vaske tøj. Jeg er nemlig ikke særlig god til det der med lydbøger, så dette kunne være en fin øvelse i at høre efter :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej, hvor skægt, Karina. Jeg kan nemlig slet heller ikke lytte til lydbøger. Pludselig starter et nyt kapitel, og jeg aner ikke, hvad der skete i det forudgående. Men sådan har jeg det af en eller anden grund ikke med podcasts. Har du forsøgt med en? Og hvordan gik det? :)

   Slet