onsdag den 31. oktober 2018

Bogforum 2018


Reklame for Bogforum og Bella Sky, vel egentlig også for Arnold Busck, Gyldendal Ung, Høst og Søn samt Carlsen Puls.


Fredag
Jeg var så heldig at få lov til at udføre tre interviews om fredagen. Det er et enormt privilegie at kunne stille forfattere alle de spørgsmål der opstår under læsningen. tænk, hvis det var muligt med alle forfattere og bøger – sikke en drøm. Alle tre var for forlaget Turbine på deres egen scene.

Bogforum-program, Jonas Kleinschmidt og jeg samt Turbines program


Jonas Kleinschmidt om Drengene
Mit første interview var med Jonas Kleinschmidt som har skrevet ungdomsromanen, Drengene, som jeg anmeldte her. Jeg var fuldstændig overvældet over, hvor godt han slap fra “den svære toer” – Jonas Kleinschmidt formidler ungdomskultur på så levende og realistisk vis, at han tvinger sin ældre læser tilbage til en svunden tid og sin yngre læser til at konfronteres med alt der fylder i hverdagen. Jeg så med andre ord virkelig frem til samtalen.
Vi fik talt om, hvordan inspirationen til bogen opstod og om forfatterens generelle fascination af ungdomskultur. Vi fik også talt om porno som en form for fællesskab for unge drenge og om musik og ungdomssprog. Og så fik Jonas demonstreret sine kompetencer inden for genren scorereplikker (ja, han kalder det en genre, og han præsenterer hele 25 stk. i Drengene). Det var et sjovt interview, som bar præg af forfatterens humor og en imponerende indsigt i ungt drengesind og grænsen mellem harmløs ballade og katastrofale konsekvenser.


Henriette Rostrup om Drengen fra krematorium D
Mit næste interview var med Henriette Rostrup, som netop er udkommet med første bind Drengen fra krematorium D i børne-/ungdomstrilogien Den Døde By. Henriette Rostrup har et imponerende forfatterskab bag sig med romaner for voksne, noveller og børne- og ungdomsromaner. Så vi talte lidt om forskellen mellem at skrive til børn og voksne. Hun fortalte, at hun allerede ved, om hendes historie er til børn eller voksne i det øjeblik, den dukker op i hendes sind. Henriette skaber vedvarende historier i sit indre, og ofte har de det til fælles, at de dyrker uhyggen og det dystre. Hovedpersonen i Drengen fra krematorium D, Alif, er en stærk karakter og trods hans køn, er inspirationen til ham faktisk kommet fra forfatterens datter.


Tobias Stenbæk Bro om Væddermændenes Nat
Det sidste interview jeg havde var med debutant, Tobias Stenbæk Bro, som har skrevet fantasyromanen Væddermændenes nat. Bogen er første bind i serien Et varsel om Storm, og den udkom d. 9. oktober. Vi talte derfor om, hvordan de seneste uger har været for forfatteren, og Tobias fortalte, at han har været overrasket over at opleve, hvordan bogen langsomt er ved at få sit eget liv og om hvordan det føles at give slip på den og overlade den til læserne.
Jeg var meget interesseret i at høre om hans inspiration til Agamore-universet, og han forklarede hvordan han har koblet sin historiske viden (han er middelalderhistoriker) med fantasy-universet under tilblivelsen af verden i serien Et varsel om Storm. I Væddermændenes nat følger vi tre brødre, og den ene, Cedrik, gør sig tanker om, hvilket våbenemblem, han ville vælge, hvis det var aktuelt. Derfor afsluttede jeg interviewet med at spørge forfatteren hvad han selv ville vælge, hvis han skulle beslutte, hvad der skulle pryde hans skjold og bryst. Han svarede ganske klart: “En fjerpen”.


Resten af fredagen
Efter interviewene hastede jeg videre på arbejde. Jeg skulle nemlig mødes med mine kolleger fra Bogreolen.dk, fordi vi havde møder med forskellige samarbejdspartnere. Aftenen stod traditionen tro på VIP-arrangement på Plusbogs stand. Her skulle de kåre årets forfatter og uddele Danish Book Blog Award, som jeg (vel også traditionen tro), var i finalen til igen. Det har jeg været, siden de startede prisen, så jeg havde måske en lille tro på, at tredje gang var lykkens gang. Prisen gik meget velfortjent til Bogoplevelsen, som formidler børnelitteratur ud fra et undervisningsperspektiv. Jeg har selv fulgt bloggen i mange år, og Mette, som står bag, formidler med stort engagement og passionen. Hendes blog er blevet en solid go-to for mange dansklærere, og det er dejligt, at man endnu en gang vælger at hædre børnelitteraturen med den fornemme pris. Et barn der læser, bliver en voksen der læser.
Årets forfatter blev en meget overrasket og taknemlig Anne Mette Hancock, som står bag de anmelderroste krimier, Ligblomsten og Mercedessnittet. Udlandet viste hurtigt interesse for hendes bøger, og hun har allerede vundet flere priser.

Årets forfatter: Anne Mette Hancock, en meget festlig Mia Wagner (direktør for Plusbog) og en noget overrasket børnebogblogger, Mette fra Bogoplevelsen som vandt DBBA2018
Jeg kan godt afsløre, at jeg var godt mør, da vi ankom til vores værelse fredag aften. Så det var en sandt lettelse at vælte omkuld på et rent og indbydende værelse i en lækker seng. Næste morgen ventede endnu et lille højdepunkt i weekenden, nemlig den overdådige morgenmadsbuffet på hotellets restaurant. Min kæreste og jeg har ofte boet på Bella Sky, og vi glæder os næsten altid lige så meget til morgenmadsbuffeten, som vi gør til de arrangementer der bringer os til storbyen. Hele fire gange har vi i øvrigt slæbt træningstøj med – med alle de bedste intentioner – men vi har endnu ikke set det fitnessrum, som vi ellers har hørt godt om, sådan er der jo så meget. ;-) Hotellet er ganske belejligt nabo til Bella Center, og derfor er det også her, jeg foretrækker at sove, når der er Bogforum. Så er der aldrig langt til en god seng, når udmattelsen melder sig.

Lidt snapshots fra den lækre morgenmadsbuffet, et close-up fra deres "Library Bar" og hotellet by night.


Lørdag
Lørdag morgen og formiddag var jeg inviteret til to spændende YA-arrangementer med både danske og internationale forfattere.


YA-event med Gyldendal Ung, Høst & Søn og CarlsenPuls og Gyldendal UNGs bloggerevent


YA-event med Gyldendal Ung, Høst & Søn og CarlsenPuls
Gyldendal Ung, Høst & Søn og CarlsenPuls bød på morgenmad til et bloggerevent med YA-forfatterne Kristina Aamand, Lise Villadsen og Malene Sølvsten. Forfatterne blev styret med hård hånd af en af mine favoritbloggere, Kathrine fra Bibliotekattens Bøger. Kathrine havde mange spændende spørgsmål på programmet, og jeg tog noter nok til en hel bog, men de forsvandt under weekendens virvar, så nu kan jeg kun huske, at det var godt! :-D


Gyldendal UNGs bloggerevent
I forlængelse af YA-event med Gyldendal Ung, Høst & Søn og CarlsenPuls, bød Gyndendal Ung på endnu et ungdommeligt arrangement med YA-forfatterne Louise O’Neill, Teri Terry og Gayle Forman.De tre blev interviewet af Eva Lucia, som også havde forberedt spændende spørgsmål såsom hvem i deres romaner forfatterne gerne ville spise middag med. De tre forfattere var meget underholdende, og deres fortællinger om krop, identitet og andre emner, som typisk behandles i YA-litteraturen gjorde stort indtryk på mig.


Slentretur i messehallerne
Efter de to arrangementer fik jeg omsider tid til at slentre lidt rundt til de forskellige stande, og jeg blev meget begejstret, da jeg fandt det lille forlag Rebel With a Cause. Jeg er stadig smaskforelsket i Som et muldyr der bringer flødeis til solen, og særligt i hovedpersonen Morayo. Jeg kan kun anbefale den! Skæbnen ville, at jeg fandt dem lige da Omar Robert Hamilton var i gang med at signere sin roman Byen vinder altid, som har forord af Carsten Jensen. Så den var jeg så heldig at få med hjem i mit nye seje, rebelske net.
Omar Robert Hamilton signerer og Mei holder styr på bøgerne på Rebel With a Cause(s) stand
Jeg fik også tilbragt tid i Børnebogforum – det er bare et helt fantastisk sted! Igen i år var det fyldt med inspirerende universer og læsekroge og – bedst af alt – fyldt til randen med legende og læsende børn. Det var også her jeg fandt én af de vigtigste stande, nemlig Læs for livet, som snart får deres helt eget indlæg her på bloggen (så hold øje). Helt kort kan det siges, at de arbejder for at skabe social forandring gennem bøger, som de indsamler med hjælp fra private, forlag, anmeldere og mange andre. Der er mange måder at støtte dem på, og der kan læses meget mere om deres flotte arbejde lige her.
Læs for livet(s) stand til Bogforum


Helle Helle
Helle Helle i samtale med Kåre V. Poulsen i Auditoriet
Resten af dagen brugte jeg med min kæreste, og vi slentrede rundt i nogle timer, men jeg havde været plaget af hovedpine og generel utilpashed, så jeg gik faktisk glip af det meste af mit planlagte program. Jeg trodsede dog kroppens forsøg på at forhindre en litteraturlystig dag, og blev alligevel og hørte Helle Helle i samtale med Kåre V. Poulsen i Auditoriet om De. Helle Helle er et af mine helt store idoler inden for dansk litteratur, og jeg elsker simpelthen hendes evne til at sige så meget med så få ord. Hun kan med sine få ord bringe helt store følelser i spil hos sin læser, og det er en sjælden evne, som jeg ikke kan rose hende nok for. Det var en interessant samtale, og de to fik vendt forfatterens behov for rekvisitter og hendes egen undren, når andre kalder hende minimalist. Hun talte om kun at skrive om det, man kender til, og både personer, følelser og steder er for Helle Helle nødt til at bygge på egne erfaringer og eget levede liv. Det var en meget spændende samtale, og den var en af weekendens højdepunkter – så betagende, at jeg ikke tog noter.
Herefter fik jeg signeret flere af hendes bøger, og så fik kroppen ellers lov at vinde kampen, så vi fandt hotelværelset og slappede af med sushi, dårligt tv og lidt for meget slik.
Børnebogforum, udsigt over mellemgangen og Rasmus Klum på BørnebogforumSøndag
Et styks lækker goodiebag fra Arnold Busck
Søndagen blev for mit vedkommende meget kort, fordi jeg fortsat var halvdårlig, men jeg nåede forbi Arnold Buscks stand, hvor jeg var så heldig at få en lækker goodiebag med hjem. Men så gik turen ellers mod Odense. Min største ærgrelse er uden tvivl at have misset Lisa Halliday, hvis roman Asymmetri, jeg simpelthen må anbefale enhver læser. Jeg ville så gerne have hørt hende fortælle om sine tanker om bogen og om de interessante karakterer, der bærer fortællingen frem.
Hvad var jeres højdepunkt under weekendens mange festligheder?


Facts om Bogforum 2018
 • Der var 33.338 besøgende
 • Årets Bogforum blev det tredjestørste (målt på betalende gæster)
 • Weekenden bød på omtrent 300 arrangementer på de officielle scener
 • Bogforum er ikke kun for københavnerne, faktisk er over 25% af Bogforums gæster fra Jylland
 • Messens mest populære arrangementer blev
  • samtalen mellem Svend Brinkmann, Rane Willerslev og Tor Nørretranders om deres bog Det du ikke forstår, gør dig klogere
  • og samtalen mellem Merete Pryds Helle, Leonora Christina Skov og Kristina Sandberg, som fyldte det store Auditorium, da de talte om familieforhold som omdrejningspunkt i deres romaner
 • Bogforum er ikke kun for københavnerne, faktisk er over 25% af Bogforums gæster fra Jylland
 • Debutantprisen blev uddelt for 26. gang og gik til Anita Furu for romanen Mit halve liv
 • Næste års Bogforum ligger fra 15. til 17. novemberSes vi næste år?

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar