tirsdag den 16. april 2019

Påskelæsning 2019 – bøger til læsning i påskeferien

Så er påsken på vej, og for mange mennesker betyder det ferie, familie og fordybelse. Derfor har jeg sammensat et lille udvalg af anbefalinger til ferielæsningen. Jeg har forsøgt at komme vidt omkring, så der både er til alle aldre og præferencer. Fælles for alle bøgerne er dog, at de er gule – der skal jo være et tema! ;-)

God fornøjelse og rigtig god påske!


Havbrevene af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Til den eftertænksomme
Havbrevene er en brevveksling mellem to søstre; den lettere kyniske storesøster, Atlanterhavet og den drømmende lillesøster, Middelhavet. Voksenlitteratur har oftest et menneskeligt perspektiv, men med tanke på hvor lille en del af verden, vi i virkeligheden udgør, er det forfriskende med Siri Ranva Hjelm Jacobsens alternative fortællegreb. Bogen er et lille poetisk kunststykke, som både kan læses for sit lyriske udtryk, men også som en skarp kritik af vores behandling af planeten og af hinanden – særligt klimakrise og flygtningestrømme. De problematikker er selvfølgelig ofte et omdrejningspunkt, men aldrig har verdens problemer været formidlet så smukt som i Havbrevene.
Jeg har anmeldt bogen her.


Agathe af Anne Cathrine Bomann
Til filosoffen
I 1940’ernes Frankrig er en aldrene psykiater begyndt at tælle dagene til han omsider kan gå på pension. Den gamle doktor har helt præcis 800 samtaler tilbage. Han lever et tilbagetrukket liv, og hans eneste samvær med andre mennesker finder sted i konsultationsrummet. Hans stille liv bliver forstyrret, da en tysk kvinde henvender sig i konsultationen og insisterer på at få en tid. Den tyske kvinde bliver første brud i doktorens vaneprægede liv, men hun bliver ikke det eneste, og doktoren tvinges til at bryde med sine rutiner.
Agathe er på overfladen lige til at gå til. Den er fortalt i en dagbogsagtig form, den er letforståeligt, handlingen synes simpel og sproget bærer præg af en glidende og elegant rytme. Men hvis læseren ønsker lidt ekstra, så er der en masse guf at finde mellem linjerne. Filosofiens store spørgsmål om frihed er i centrum, når vores hovedperson jagter en angst(og -kvalme)fremkaldende frihed.
Jeg har anmeldt bogen her.


21 digte om kærlighed og andet af Pablo Neruda
Til romantikeren eller fælleslæsning for kæresteparret
Denne digtsamling udkom først for nylig, da den består af en række hidtil ukendte digte, som blev fundet af arkivarer på Pablo Neruda Foundation i Chile. Digtene har været skrevet på servietter, kvitteringer og andre små lapper, men trods deres flygtigt nedskrevne tilblivelse rummer de al den romantiske og hjerteknusende poesi, som Neruda blev både kendt og elsket for. Samlingen består af 21 digte og afsluttes med et efterskrift, der fortæller om fundet af dem og deres relation til forfatterens andre udgivelser.
Hvis ikke I allerede har set den, så kan jeg i høj grad anbefale filmen om Neruda, som kan ses gratis via bibliotekslogin på Filmstriben her.


Sumobrødre af Morten Ramsland
Til socialrealisten
Sumobrødre er historien om 11-årige Lars, der vokser op i et middelklassekvarter i Odense i 80'erne. Der er fart på Lars og vennerne, og de laver mange dumme ting. Som enhver anden 11-årig er livet med vennerne det, der fylder for Lars, og drengene passer sig selv efter skole. De voksne opfører sig heller ikke altid lige smart, og de får sagt og gjort ting, som sætter tanker igang hos Lars. Der er mange løgne, og hvorfor er det egentlig, at han ikke må se sine bedsteforældre? Det er en ærlig og meget levende roman, og Morten Rasmsland er i min optik en af de allerbedste til at skrive fra et barns synspunkt.
Hvis du er fra Odense, så kan du med fordel gå en tur i Næsby, hvor handlingen udfoldes. Det gjorde jeg selv, da jeg for mange år siden læste den, og det tilføjer lige lidt ekstra.


Alle historierne om Snøvsen af Benny Andersen
Til hele familien
Snøvsen behøver næppe en introduktion, men I får en lille en alligevel. I Alle historierne om Snøvsen er den etbenede lille Snøvs eventyr samlet i ét bind. Her skal han og Eigil både befri katten i sækken og en tur på sommerferie. Snøvsens store styrke ligger selvfølgelig i humoren, når Benny Andersen påpeger skøre talemåder og fjollede voksenregler. Den er perfekt til at få et godt grin og den er også god til sproglig bevidstgørelse for både børn og voksne.
Jeg har anmeldt bogen her.


Fantastisk seje kvinder der forandrede verden af Kate Pankhurst
Til seje børn med store drømme (fra ca. 5 år)
Tretten forbilledlige kvinder er hovedpersonerne i denne kompakte fortælling om nogle af de personligheder, der har været med til at forme den verden, vi kender i dag. Bogen bliver udgivet hos Forlaget Albert, som også står bag serien Små mennesker, store drømme. Serien og denne bog har en del ligheder, men i serien er der naturligvis plads til at udfolde hver personlighed i højere grad.  Fantastisk seje kvinder der forandrede verden tager os på en vandring gennem tid og sted, og vi starter ved skrivebordet i 1800-tallets England, hvor Jane Austen er i færd med at udtænke karaktererne til sine romaner. Jane Austen bliver blandt andet efterfulgt af Gertrude Ederle (svømmeren), Marie Curie (fysikeren), Amelia Earhart (piloten) og Rosa Parks (borgerettighedsaktivisten). Der er derfor en forbilledlig kvinde for ethvert barn uanset interessefelt.
Jeg har anmeldt bogen her.


Hjertet og flasken af Oliver Jeffers
Til det eftertænksomme barn og dets voksne (fra ca. 4 år)
I Hjertet og flasken rejser en lille pige verden tynd via bedstefars mange fortællinger fra den bløde lænestol. En dag er stolen tom og borte er også de mange universer, de sammen har skabt. Tabet gør ondt og for at sikre sig selv mod lignende smerte i fremtiden, tager hun sit hjerte og lægger det i en flaske, som hun bærer i en snor om halsen. Hendes hjerte er nu beskyttet mod alverdens sorg, men som hun bliver ældre, forstår hun, at det også er skærmet af for glædesfølelser. En dag minder et lille barn hende om den nysgerrighed og begejstring for livet, hun engang havde, men nu kan hun pludselig ikke få hjertet ud af flasken. I Hjertet og flasken bliver eksistentielle temaer serveret for børn i et poetisk og kunstnerisk udtryk. Den skal læses med en voksen og snakkes om, så den er oplagt ferielæsning.
Jeg har anmeldt bogen her.

Hvilke bøger skal I læse i påskedagene?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar