torsdag den 10. oktober 2019

Fem favoritter fra små forlag – perfekte bøger til læsning i efterårsferien


Alle bøgerne er i sin tid tilsendt som anmeldereksemplarer fra enten forlag eller forfattere.




Jeg har jo allerede postet en liste med fremragende bøger til højtlæsning for hele familien (klik her for at se listen), men den voksne romanlæser skal selvfølgelig ikke snydes for forslag til efterårslæsningen. Listen består af nogle af mine absolutte favoritter fra små danske forlag. De bliver desværre ofte overset af store etablerede medier, men tag ikke fejl, der er så meget godt at hente, og jeg kan i al fald garantere for høj kvalitet i nedenstående værker. 


Agathe af Anne Cathrine Bomann
fra forlaget Brændpunkt


I 1940’ernes Frankrig er en aldrene psykiater begyndt at tælle dagene til han omsider kan gå på pension. Den gamle doktor har helt præcis 800 samtaler tilbage. Han lever et tilbagetrukket liv, og hans eneste samvær med andre mennesker finder sted i konsultationsrummet. Hans stille liv bliver forstyrret, da en tysk kvinde henvender sig i konsultationen og insisterer på at få en tid. Den tyske kvinde bliver første brud i doktorens vaneprægede liv, men hun bliver ikke det eneste, og doktoren tvinges til at bryde med sine rutiner.
Både doktor og patient lever en ensom og meningsløs tilværelse, hvorfra de længes efter – og frygter – friheden og dens opløsning af det velkendte. Jo tættere de kommer friheden, des mere kvalme overmandes de af, for med frihed i sigte rejses også spørgsmålet om egen eksistens og en bevidsthed om livets eneste absolutte sandhed, døden. Selvom tilværelsen har skuffet, er døden alligevel angstfremkaldende, og efterhånden bliver doktoren bevidst om, at nedtællingen af arbejdsdage og konsultationstimer også er nedtællingen af livet. 
Filosofiens store spørgsmål om frihed er i centrum, når vores hovedperson jagter en angst(og -kvalme)fremkaldende frihed.
Du kan læse min anmeldelse af bogen ved at klikke her.


Ash-Shaheed [Vidnet] af Jamal Bendahman
fra forlaget Gladiator


Jamal Bendahman siger farvel til virkeligheden, når han kaster sin hovedperson, Younes, ud på en selvransagende rejse. Til tonerne fra transcenderende sufi-musik forlader vi Nørrebro og rejser helt ind i Younes syrede sind.
30-årige Younes lever sit liv i flere lag. Han er vellidt på sit arbejde, hvor han finjusterer incitamentsstrukturer uden passion og lyst. Han er elsket af sine forældre, som han nærer stor respekt for. I sin fritid drikker han sig fuld, ryger sig skæv, tager baner og lytter til trancefremkaldende musik, imens han forelsker sig i den ene kvinde efter den anden og bruger ekstasen fra rusmidler, musik og kvinder som en virkelighedsflugt fra hverdagens tunge tanker. En dag oplever han den ultimative virkelighedsflugt, da verden åbner sig for ham i en euforisk strøm af mærkelige syn og stemmer, og han ved, at han er nødt til at genskabe tilstanden for at finde mening med sit liv. For at finde grund til at leve.
Jamal Bendahman mestrer til fulde den unge Nørrebro-stemme, og hans beskrivelser af det livlige område er som at være der selv. Han påpeger det genkendelige og tilføjer en diskret humor, som får lov at stå i kontrast til hovedpersonens melankolske indre.
Du kan læse min anmeldelse af bogen ved at klikke her.


Fordi ilden er vores af Daniel Boysen
fra forlaget Jensen & Dalgaard

Vi befinder os ude på landet i Sydvestjylland hos en lille familie på fire; mor, far, storebror og lillesøster. Det er storebror, der fortæller sin egen og familiens historie, og han taler til sit livs kærlighed, sin lillesøster. Familien bor på en gård, hvor der må arbejdes fra morgen til aften for at opretholde tilværelsen. De kæmper bogstavelig talt for at få mad på bordet, og de hårde omstændigheder får mor og far til at glide fra hinanden. Efter en barsk skilsmisse tager familien hul på en endnu hårdere tid. Mor – som har det med at forelske sig i alle, hun møder på sin vej – finder papfar, og inden længe er de to flyttet sammen og et nyt familieliv skabes på et solidt fundament af vold, alkohol og cigaretter. Den daglige vold begrænses ikke til de tæsk, mor får, men også børnene mærker papfars hårde hånd.
Fordi ilden er vores er historien om en tyranniserende papfar og om et samfund, som ikke ser – eller i hvert fald ikke interesserer sig for det, det ser – to omsorgssvigtede børn, som har brug for en ansvarlig voksen til at tage deres hænder og lede dem gennem livet og ud af volden.
Det er ikke kun indholdsmæssigt Daniel Boysen rammer sin læser, det er også rent sprogligt. Han kan noget helt særligt med ord; han leger med sproget og får på elegant og poetisk vis fortalt den hjerteskærende historie om en familie i opbrud.
Du kan læse min anmeldelse af bogen ved at klikke her.


Mit ansigt ud mod verden af Alfred Hayes
fra Den Franske Bogcafés Forlag


To navnløse eksistenser indleder en flygtig relation. Han er forfatter bag store hollywoodproduktioner og hun er den lille, håbefulde skuespillerinde. Han er indflydelsesrig, hun er ikke. Vi befinder os i 50’ernes Hollywood, og allerede ved første møde defineres hovedpersonernes ulige forhold. De møder hinanden på en strand, hvor hun ganske upåvirket begiver sig ud i de mørke bølger, mens festen ser til. Om hun er i færd med at drukne sig selv eller fremføre en dramatisk scene, ved han ikke, men han beslutter sig for at redde hende fra druknedøden.
Det er en dyster, halvfordærvet stemning, der præger historien og Hayes’ Hollywood er overfladisk, usympatisk og kynisk. Hollywoods fortæring af hovedpersonerne formidles fuldstændig fejlfrit af Bente Kastberg, som har gjort et formidabelt stykke arbejde med sin smukke oversættelse.
Du kan læse min anmeldelse af bogen ved at klikke her.


Som et muldyr der bringer flødeis til solen af Sarah Ladipo Manyika
fra forlaget Rebel With a Cause


Morayo Da Silva er en frigjort kvinde fra Nigeria, hun bor alene i sin lejlighed i et hipt område i San Fransisco, og hun har brugt sin opsparing på at købe en lækker vintage-Porsche. Hun er en stærk kvinde, som ikke er bange for at gøre opmærksom på sig selv, når hun valser rundt i sine farvestrålende rober fra hjemlandet og flirter lidt med de mænd, hun møder. Morayo er glad for livet, og hun vil have mest muligt ud af det. Da vi møder hende i San Fransiscos sommervarme lærer vi, at hun er i færd med at planlægge sin 75-års fødselsdag for venner og bekendte i USA. Den aldrene professor har ingen familie i nærheden, og i Lagos er der heller ikke mange relationer tilbage. Hendes forældre er borte, hendes venner er flyttet, og hun reflekterer over, hvordan minderne er det eneste, der stadig ér.
Som et muldyr der bringer flødeis til solen er fortællingen om et multikulturelt San Fransisco, som danner ramme for en kvindes længsel efter en tid, hvor hendes skønhed vendte hoveder og skabte begær. Men det er også fortællingen om en henfalden seksualitet, om kroppens forræderiske aldring og om den sorte krop som altid opfattes som farlig.
Morayo beskrives med en humor og ømhed, som gør det vanskeligt ikke at falde pladask for hende, og sjældent har jeg elsket en karakter så højt, som jeg elsker Professor Morayo Da Silva.
Du kan læse min anmeldelse af bogen ved at klikke her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar